Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

20. tammikuuta 2012

Tutkimuskatsaus: Homekorjaukset eivät välttämättä poista oireita

kertoo tänään 20.1.2012 tuoreesta suomalaisvetoisesta Cochrane-tutkimuskatsauksesta, jonka mukaan remontit eivät välttämättä poista kosteusvauriorakennuksessa oireilevien oireita. Erityisesti kahden koulututkimuksen kohdalla remontin hyödyttömyys näkyi selvästi, sillä oppilaat ja opettajat saivat yhtä paljon hengitystie- ja silmäoireita kuin ennen kosteusvauriokorjausta.

Tutkimuskatsauksessa yhdistettiin kahdeksan kansainvälisen tutkimuksen tulokset. Tutkimusta löytyi suhteellisen niukasti ja vertailtavuus oli hankalaa. Tutkimukset olivat Suomesta, Ruotsista, Walesista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Huonoin vaikutus oli julkisten rakennusten korjauksissa. Kotien kohdalla terveysoireiden vähenemisestä on kohtalaista näyttöä. TTL:n tiimipäällikkö Riitta Sauni huomauttaa, ettei koulututkimuksissa aina tiedetä, tulevatko oireet koulusta vai kotoa. Korjausten onnistumisessa saattaa silti olla toivomisen varaa, hän sanoo.

Jutun ohessa kerrotaan, että eduskunnan toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti on tehnyt Valtiontalouden tarkastusvirastolle selvityspyynnön liittyen valtion tutkimuslaitosten toimiin kosteusvaurio-ongelman selvittämisessä. Selvityspyynnön kohteet ovat THL, TTL ja STM.

Blogissaan Joutsenlahti perustelee selvityspyyntöä mm. sillä, että sairastuneet ovat vailla apua ja perusoikeuksia, ja rakentamisen laadun sanelee terveellisyyden sijaan kustannus- ja energiatehokkuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti