Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

15. tammikuuta 2012

Myös USA:n kouluista kolmanneksessa sisäilmaongelma

Amerikkalainen uutiskanava CNN uutisoi 14.1.2012 tutun kuuloisia lukuja sikäläisten koulujen sisäilmaongelmista, sillä tutkimusten mukaan joka kolmannessa amerikkalaiskoulussa on sisäilmaongelmia. Jutussa kerrotaan pojasta, jonka äiti otti hänet kotikouluun, koska koulussa poika kärsi uneliaisuudesta, yskästä, hengitystietulehduksista ja kivuliaista päänsäryistä. Poika ehti saada myös keuhkokuumeen ja pahan poskiontelontulehduksen, joka vei hänet sairaalaan. Taloudellisesta taakasta huolimatta vanhemmat eivät aio laittaa häntä takaisin kouluun, koska poika on nykyään niin terve ja onnellinen.

Connecticutilainen allergologi kertoo, että poissaolojen lisäksi vahva lääkitys heikentää oppilaiden keskittymiskykyä koulutyöhön.
"They're on antihistamines, they're on nasal sprays, they're on asthma medications, and this limits their ability to perform," Santilli said. "These kids can't concentrate. They can't focus on what's going on."
Hänen mukaansa 20-30 % ihmisistä ovat herkkiä homeelle tai pölylle. Oireet voivat olla silmien kutinaa, nuhaa, yskää, päänsärkyä, väsymystä ja jopa muistiongelmia ja hidastunutta ajatuksen juoksua. Altistuttuaan ei tarvitse seuraavalla kerralla niin suurta määrää altistetta oirehtiakseen. Ajan myötä ihminen sairastuu yhä pahemmin ollessaan altistuksessa.
"It takes a lot to make you sick, but it takes very little exposure once you're sensitized to provoke symptoms," Santilli said. "As time goes on, it takes more and more out of you, and you get sicker and sicker."
Eräs opettaja ehti sairastua alakoulussa ennen sen purkamista niin pahasti, että hänellä on nykyään useita sairauksia, kuten keuhkoahtaumatauti, ja kipuja päivittäin. Keuhkojen kapasiteetista on enää 50 % jäljellä.

Jutun ohessa on video alakouluikäisestä tytöstä, jonka koulu aiheutti hänelle päänsärkyä. Poissaolo koulusta vei oireen. Äiti alkoi uskoa tytärtä kuultuaan, että rakennus oli ollut aikaisemmin autokorjaamo ja tehdas. Ympäristöselvityksessä puolestaan ilmeni, että koulussa oli rasvanpoisto- ja puhdistusaine trikloorietyleeniä/eteeniä 100-kertainen määrä turvalliseen viitearvoon nähden. Pitkä altistuminen aineelle voi aiheuttaa Parkinsonin tautia, syöpää ja jopa kuoleman. Tutkimustulosta ei kerrottu heti vanhemmille, mikä raivostutti monia. Koulu suljettiin. Osa vanhemmista alkoi kampanjoida terveellisten koulujen puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti