Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

23. tammikuuta 2012

Vanhan talon haju kertoo aina ongelmista

Aamulehdessä on tänään 23.1.2012 juttu, jossa kerrotaan, miten kotinsa kuntoa tarkkailemalla voi estää kosteusvaurion syntymisen. Arviolta yli puolessa ilmanvaihtojärjestelmistä on ongelmia toimivuudessa. Ilmanvaihtoventtiilit tulee puhdistaa ja suodattimet vaihtaa 2-4 kertaa vuodessa. Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda raikasta hengitysilmaa, poistaa ilman epäpuhtauksia, kuten kosteutta, hajuja, kemiallisia yhdisteitä ja mikrobien tuottamia kaasuja ja itiöitä. ”Usein ongelma on siinä, että ei osata kaivata sellaista, mitä ei ole koskaan ollutkaan -ilmanvaihtoa”.

Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jorma Säteri kertoo alan tutkijoiden arvioivan, että jopa joka toisessa rakennuksessa törmätään eriasteisiin ongelmiin. Lääkäri ja tutkija Tuula Putus kertoo, että sairastuneita leimataan yhä hulluiksi. Jos oireileva ”lähtee kotoa matkalle ja paranee kuin taikaiskusta, on syytä epäillä, että kotoa löytyy jotakin”.

Vesiputkien ympärillä olevien mahdollisten laattojen koputtelu voi paljastaa rakenteissa olevan kosteuden. Jos laatat ovat irti, se on merkki ongelmasta. Märkätiloissa muovimattojen saumat nauravat, jos niiden alle on päässyt kosteutta. Laattojen saumojen tummentuminen ja lohkeilu on myös epäilyttävää. Omakotitalon kohdalla perustukset ja sokkeli kannattaa pitää vapaana kasveista, jotka vaikeuttavat keväällä sulamisvesien poistumista. Jos kotona on outo haju, jotakin on pielessä, sillä ”ei ole olemassa vanhan talon nostalgista hajua”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti