Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

2. tammikuuta 2012

Puutuotetekniikan professori varoittaa hosumasta puukerrostalorakentamisessa

kuva: Johannes Wiehn
Kouvolan Sanomissa kirjoitettiin 25.11.2011 puukerrostaloista. Puutuotetekniikan professori Matti Kairi varoittaa hätäilystä, sillä isoilta hankkeilta puuttuvat toimiviksi koetut rakenneratkaisut ja osaavat tekijät. Markkinoilla epäillään muutenkin puun käyttöä kerrostalojen raaka-aineena, joten hosuminen ei kannata. Kairi hakisi mallia Keski-Euroopasta, jossa oppipojasta noustaa kisälliksi ja siitä mestariksi. Kairi on erityisen huolissaan energiatehokkuudesta, koska tiukka lämmöneristys ja tiivistäminen voivat johtaa kondenssiongelmiin.

Kairin mielestä kilpailu puun ja betonin välillä on järjetöntä, koska molemmilla on opittavaa toisiltaan. Keski-Euroopassa yhdistetään onnistuneesti molempia materiaaleja, hän huomauttaa. Laatuajattelu on Suomessa päälaellaan Keski-Eurooppaan verrattuna, sillä siellä rakennusliikkeen ja pääurakoitsijan on selvitettävä tilaajalle, että kaikki on tehty kuten on sovittu. Seuraava maksu erääntyy vasta sen jälkeen. Suomessa sen sijaan tilaaja joutuu todistamaan rakentajalle sen tekemät puutteet. Meidän tapamme suojelee rakennusyrittäjää ja johtaa laatuongelmiin. Kairi kritisoi myös urakoiden ketjuttamista. Pääurakoitsijan vastuu tapahtuu Keski-Euroopassa selkeämmin alusta loppuun asti.

Yli 2-kerroksisia puukerrostaloja on Suomessa tällä hetkellä 8 paikkakunnalla yhteensä 13 kohdetta. Seuraavat valmistuvat Heinolaan ja Viikkiin. Puuinfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen on arvioinut, että vuoteen 2015 mennessä suunnitteluasteella on 4 700 puukerrostaloasunnon rakentaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti