Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

27. lokakuuta 2011

Missä on maanpuolustus jo läsnä olevan uhkan kohdalla?

Markku Espo kirjoittaa Kouvolan Sanomien kolumnissaan 27.10.2011 otsikolla "Home ei talkoilla häviä". Hänen mukaansa iso ongelma on saatu aikaan vähän kerrallaan pienilläkin teoilla ja tekemättä jättämisillä. Rakennusvirheet voivat tulla ilmi vasta vuosien jälkeen, ja vastuuketjut katkeavat liian nopeasti. Rahan ei pitäisi olla ongelma, koska julkisen vallan keskeisimpiä tehtäviä on suojella kansalaisten henkeä ja terveyttä.

Jotakin on vireillä, kuten Kosteus- ja hometalkoot. Lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää ongelman laajuutta ja syy-seuraus-suhteita. Myös harmaasta taloudesta ja valtion omistajaohjauksen valvonnasta on teetetty selvitykset. Seurasiko niistä tehokkaita päätöksiä, Espo kysyy.

Sisäilmaongelmien aiheuttamiksi kustannuksiksi on arvioitu 3 mrd. euroa, mikä on samaa luokkaa kuin puolustusministeriön hallinnonalan osuus valtion budjetista. Maanpuolustuksen strategiat ja uhkakuvat perustuvat epätodennäköisiin uhkakuviin, kun taas sisäilmaongelmat ovat joka päivä läsnä, joten niitä pitäisi torjua kovemmin paukuin, Espo huomauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti