Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

29. lokakuuta 2011

Urpilainen kyselytunnilla: Vanhempien vaadittava korvaavat tilat korjauksen ajaksi


Eduskunnan kyselytunnilla 27.10.2011 puhuttiin homeongelmaisista rakennuksista, kuten kouluista.

Kansanedustaja Lea Mäkipää (ps.) totesi Suomessa olevan erittäin paljon julkisia homerakennuksia. Kolmannes kouluista on homeessa. TTL:n selvitys vuodelta 2008 kertoo, että 75 000 oppilasta ja 10 000 opettajaa on vaarassa sairastua sisäilmaongelmien takia. Eikö hallitus ole tiedostanut ongelmaa, kun korjausmäärärahaa leikattiin 36 miljoonasta 5 miljoonaan euroon, Mäkipää kysyi.

Opetusministeri Jukka Gustafsson vastasi homeongelmien olevan kestoaihe. Asia on vakava ja jaamme huolen, hän sanoi. Gustafsson huomautti, että edustajilla on mahdollisuus tehdä korjausehdotuksia budjettiin. ”Vaikeasta taloustilanteesta johtuen määrärahoja on jouduttu supistamaan”.

Mäkipään mukaan 16 vuoden aikana on esitetty yli 150 aloitetta, ja silti ollaan yhä samassa tilanteessa. Lastensuojelulaki velvoittaa turvaamaan turvallisen ja terveellisen kasvuympäristön. Lapset ovat saaneet monessa tapauksessa elinikäisen sairauden homemyrkyistä. Homeongelmien on arvioitu aiheuttavan terveydenhuoltojärjestelmään yli 200 milj. euron vuosikustannukset, Mäkipää huomautti.

Gustafsson viittasi tarkastusvaliokunnan päätökseen selvittää ongelmaa.

Inkeri Kerola (kesk.) huomautti, että asiaa on ennenkin selvitetty. Hän korosti ennaltaehkäisyn tärkeyttä. Mitä 5 miljoonalla saa, hän kysyi.

Gustafsson toi esiin sen seikan, ettei nousukaudella puututtu tarpeeksi ongelmiin. Eduskunta on aina ollut yksimielinen siinä, että rahaa on lisätty budjettiin, hän muistutti.

Asuntoministeri Krista Kiuru kertoi heidän auttavan pienellä potillaan kotitalouksia, joilla on ongelma talossaan. Kiuru uskoi energiatehokkuuden lisäämiseen liittyvien määräysten tuovan parannusta. Peruskorjaukseen tulee lisää regulaatiota ja ohjeistukset, hän sanoi. ”Nyt nämä asiat pannaan kuntoon. Se on ainakin parempi kun ei mitään.”

Edustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) toi esiin, että oman omistuksen sijaan kunnissa on käytössä elinkaarimalli. Kunnat tekevät jopa 25 vuoden vuokrasopimuksia tiloista kiinteistösijoittajien kanssa. ”On väitetty, että kun menee vuokralaiseksi, laatu olisi parempaa.” Jos omistaja on julkinen, miten laatu voi olla huonompaa, Ruohonen-Lerner kysyi. Hän kysyi myös vastuuajoista, että voisiko niitä lisätä rakennusliikkeille.

Kiuru vastasi, että Suomessa laki on kaikille sama rakennusmääräyksissäkin. Epäkohdista pitää ottaa yhteys meihin, hän sanoi.

Edustaja Raija Vahasalo (kok.) halusi tietää, mitä hometalkoot-hankkeelle kuuluu. Kysymys ei ole hänen mukaansa vain rahasta, vaan koko ketjusta, suunnittelusta lähtien. Kiuru vastasi, että tarvitaan enemmän neuvontaa, ohjausta ja tukea. Tehty virheitä rakentamismääräyksissä. Hinta on kova yksilöille, jotka joutuvat seuraukset kantamaan, Kiuru harmitteli.

Edustaja Jan Vapaavuori (kok.) sanoi, että tuhansia julkisia rakennuksia ja satojatuhansia pientaloja ja kerrostaloja on ongelmissa, jotka eivät ole riippuvaisia rakentamismääräyksistä, vaan rakennusvirheet, suunnitteluvirheet, käyttövirheet muodostavat kukin yhden kolmanneksen ongelmasta. Vapaavuori kysyi, onko tarkoitus kiinnittää erityishuomiota niihin rakennuksiin, joissa ollaan erityisen hädänalaisessa asemassa, kuten kouluissa, sairaaloissa, kasarmeilla ja vankiloissa. Hänkin halusi tietää, mitä hometalkoille kuuluu.

Kiuru vastasi, että talkoot jatkuvat. ”Määrärahamme ovat valitettavasti alenemaan päin”. Meidän on pakko olla mukana neuvomassa ja tukemassa talkoissa, hän sanoi Ei unohdeta niitä, jotka kamppailevat, ministeri totesi.

Edustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) sanoi, ettei toivotalkoilla saada koulujen ongelmia kuriin. Hallitus on toivoton ongelman edessä. Turvallinen työympäristö kuuluu myös opetushenkilökunnalle, hän sanoi.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi työskennelleensä itse ongelmakoulussa. Hallituksen budjettiesityksessä on osoitettu 56 miljoonaa, jolla saadaan 720:lle oppilaalle joko uudet tilat tai peruskorjattua vanhat, vaikka sekään ei ole riittävästi. Valtio ottaa 7 mrd. euroa velkaa ensi vuonna, hän muistutti. ”Emme voi enempää käyttää niin tärkeään hankkeeseen”, hän harmitteli.

Gustafsson: ”Myös kunnilla on vastuunsa. Meillä on kuntia, joilla on varaa pririsoida remonttikohteita. Pitää tarkastella rinnan kuntien ja valtion voimavaroja.”

Edustaja Tuija Brax (vihr.) kertoi heidän tehneen kesällä 2011 esiselvitystä, jonka perusteella alan koulutus rakentamispuolella on todella laiminlyöty. Myös uusissa rakennuksissa ja vasta remontoiduissa on saman tien kosteusvaurioita. Mitä aiotte tehdä, että koulutuksessa olisi edes perusmoduli näistä asioista, hän tiedusteli.

Gustafsson: Osa ongelmista liittyy ulkomaisen työvoiman käyttöön. Korostaisin valvonnan merkitystä. Nyt päästetään läpi laadutonta.

Kiuru: Kovin paljon ovat rakentamismääräykset muuttumassa. Ollaan tulossa asiaan ensi vuoden puolella, kun tiedetään mitä halutaan. Muutoksiin ollaan varauduttu ja otetaan huoli vakavasti, hän vakuutti.

Mäkipää kysyi vielä, että ”Mitä vastaatte tuhansille vanhemmille, jotka joutuvat laittamaan lapsensa kouluihin, jotka tiedetään jopa hengelle vaaralliseksi. Onko lakko ainoa vaihtoehto? Entä ilmansuodattimien terveellisyys. Kuka on vastuussa, jos lapset sairastuvat elinikäiseen sairauteen?

Urpilainen: ”Vanhempien on vaadittava korvaavat tilat korjauksen ajaksi. Mitä tulee eduskunnan päätösvaltaan, teidän käsissänne on ensi vuoden talousarvio.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti