Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

23. helmikuuta 2012

"Nollaenergiarakentamisessa leikitään vaarallisilla asioilla"

Hämeen Sanomat kirjoitti 22.2.2012 nollaenergiarakentamisen riskeistä. Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo varoittaa liian innokkaasta rakentamisen energiamääräysten kiristämisestä. Hän uskoo, että nykyiset määräykset ovat lähellä optimia, mutta ympäristöministeriön mukaan heinäkuussa kiristyvillä määräyksillä ollaan ottamassa vasta ensi askel kohti nollaenergiarakentamista. Isotalo kysyy, toistetaanko 70-luvun energiansäästön virheet.

"Leikitään vaarallisilla asioilla. Vauhdilla mennään erittäin haastavaan rakentamiseen".
Isotalo kritisoi puurakentamista homeriskin ja kyseenalaisen paloturvallisuuden takia [Betonirakentamisessakin voisi panostaa enemmän kuivana rakentamiseen toim. huom..] Ruotsissa rakennettiin Isotalon mukaan 100-200 000 asukkaalle rapattuja puukerrostaloja, joihin on tullut kosteusvaurioita ja hometta. Kuka korvaa virheet: asuntojen omistajat, Isotalo sanoo.

Nollaenergia-asunnot ovat erittäin kalliita, ja koko nollaenergiatalon idea on teoreettinen ja silmänkääntötemppu. Matalaenergiataloja Isotalo sen sijaan kannattaa.

Toimittaja Arno Juutilainen kommentoi aihetta sanomalla, että rakentamisessa sokea vauhti voi tuhota perheiden talouden ja jopa tappaa. Arvostettu tutkija kertoi kiinteistöalan seminaarissa, että säästöä nollaenergiarakentamisessa syntyy, jos esim. energian hinta kohoaa 8 % vuodessa. Vain harvoilla on varaa nollaenergiataloon. Kaikkein vähiten meillä on varaa kalliisiin hometaloihin, toimittaja huomauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti