Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

22. helmikuuta 2012

Jääpuikot paljastavat lämpövuodon tai huonon tuuletuksen

Jääpuikoista on varoitettu näinä lumisina talvina useampaan kertaan. Hesari kirjoitti aiheesta 10.2.2010 jutun, jossa Isännöintiliiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi kertoi lämpöä vuotavan katon sulattavan kattoa vasten painuneen jään vedeksi, jonka raskas lumikerros painaa katon pienimmistäkin rei'istä talojen ylimpiin asuntoihin. Vanhoista taloista puuttuu usein aluskate peltikaton alta.

"Pitkien jääpuikkojen pitäisi soittaa asukkaiden hälytyskelloja. Puikkoja muodostuu, kun vettä sulaa siihen tahtiin, että sitä valuu reippaasti räystäidenkin yli."
YLE:n uutisoi 21.2.2012, että kattojen lämpövuodot jäävät usein huomaamatta. Hämeen Kattokeskuksen toimitusjohtajan Henry Riihimäki neuvoo tarkastamaan katon, jos jääpuikkoja kertyy räystäisiin paljon. Katossa voi olla esimerkiksi yläpohjan tuuletusongelmia. Vaikka katon rakenteet olisivatkin kunnossa, jäästä ja lumesta on huolehdittava. Ongelmakatto näkyy lämmityslaskussa.

Rintamamiestalossa eristykset on usein asennettu suoraan vesikatetta vasten ja ilmaraot ovat jääneet huomioimatta. Alhaalta päin nouseva kosteus pääsee vesikatteeseen, ja kun kosteus ei pääse tuulettumaan, se alkaa lahottaa kannatinrakenteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti