Närbild-ohjelma halusi nähdä tutkimuksen, mutta kaupunki on huolissaan väärintulkinnoista. Vika oli heidän mukaan nyt korjatussa ilmastoinnissa. Vanhempainyhdistyksen tilaama oirekartoitus osoittaa kuitenkin, että oppilaat eivät voi hyvin. Vanhemmat toivovat rehellistä informaatiota ja perusteellisia tutkimuksia. Närbild hankki koululle homekoiran, joka merkitsi 5 kohtaa yhdessä huoneessa ja 4 kohtaa liikuntasalissa. Kaupunki lupasi tutkia kohdat kevään 2012 aikana.
Kainuun Sanomat kirjoitti 24.1.2012 "Hauholan koulussa myrkyllistä kreosoottia". Yksi luokkahuone suljettiin, kun havaittiin, että ikkunanpuitteista pölähtänyt haju johtui rakennusvaiheessa tiivistemateriaalina käytetystä tervahampusta. Sen sisältämä kivihiiliterva sisältää nykyisin kiellettyä syöpävaarallista kreosoottia, joka sisältää PAH-yhdisteitä.
Haju tuli esiin, kun ikkunanpuitteisiin porattiin reikiä sisäilmaongelman parantamiseksi, sillä luokkaan ei tullut tarpeeksi korvausilmaa. Opettajat valittivat syksyllä, että luokassa työskentely vaikuttaa ääneen ja tuo flunssaoireita. Hauholan koulussa on muitakin sisäilmaongelmia, jutussa sanotaan.
YLE kertoi 27.1., että hämeenlinnalaiselle Tuomelan koululle on löydetty väistötilat. Kosteusvauriosta kärsineestä koulusta löydettiin lopulta myös asbestipölyä. Hämeenlinnan kaupunki pohtii koulun saneeraamista. Kyse on samasta koulusta, jonka rehtori väitti taannoin sisäilman olevan puhdasta.
YLE kertoi 30.1. Tuomelan koulua käyneiden lasten perheen väsymyksestä: "Kolmilapsisen perheen koulutaival on ollut täynnä haasteita. Päänsäryt ovat johtaneet lääkärikierteeseen, keskeytyneisiin koulupäiviin, hoidon järjestämiseen, flunssakierteeseen, sairauksien puhkeamiseen, koko perheen väsymiseen ja vanhempien jatkuvaan syyllisyydentuntoon." Äiti kertoo, että vanhimmalla lapsella on ollut paljon päänsärkyjä, ja kolmannella luokalla puhkesi astma. Kunto heikentyi niin, että kuudennella luokalla kunto on ihan romahtanut. Hän on hyvin skeptinen koulun mahdollisen saneeraamisen onnistumisesta.
YLE kertoi 27.1. myös Lahden Liipoja-Kaikuharjun tyhjennetystä homekoulusta, jota odottaa purkupäätös. Koulun apulaisrehtori kertoo lähes koko henkilökunnan osallistuneen keuhkojen PEF-mittaukseen, ja tulosten olleen järkyttäviä. "Itsekin olen 70-vuotiaiden mummojen tasolla", entinen kilpaurheilija ja aktiivinen kuntoilija sanoo.
Terveysongelmat ehtivät jatkua vuosikausia. Oreisiin lukeutui oksentelu, päänsärky, astma, ihon kuivuminen, kutina ja hilseily.
Jutun komenttiosiossa nimimerkki "Hamara" kirjoittaa:
"Pitäisi myös miettiä niiden tahojen vastuuta jotka antavat määräyksiä ja ohjeita ns. hyvistä rakennustavoista. Itse rakennusalan ammattilaisena näin ongelmat jo 1980-luvun lopulla hyvin selkeästi mutta suorittavan tason tekijän sanalla ja tietämyksellä ei ole mitään merkitystä. Ne vain ruuvaa. Siksi olenkin siirtynyt pois massarakentajien palveluksesta ja teen enää rakennuksia joiden rakenteet ovat takuuvarmoja. Enkä suostu tekemään mitään selvästi virheellistä olivat ne kuinka määräysten ja virallisten ohjeiden mukaisia tahansa. Suomessa on viime vuosikymmeninä tehty todella suuren luokan rikos rakennusalalla, joka on johtanut tähän täysin epäkelpojen rakennusten ilmaantumiseen. Kuka on todella vastuussa näistä rikkeistä ja virheistä? Nyt ollaan taas tekemässä uusien rakennusten osalta osin vastaavia virheitä näiden 0-enegia-, +-energia- ja muiden ns. energiatehokkaiden rakennusten osalta. Tuodaan rakennuksiin materiaaleja ja teknisiä ratkaisuja joiden todellista toimivuutta ei tosiaankaan tunneta. Totta kai on tehty laboratoriotestejä ym. mutta ei asunto tai käyttörakennus ole koskaan laboratorio-olosuhteissa. Niissä asutaan, tehdään ja toimitaan joka tarkoittaa sitä, että rakennus ei koskaan toimi siten kuin laboratoriossa.
Koskahan näihin ongelmiin todella tartutaan siten kuin pitäisi, eli koko rakentamisen ketju materiaalitutkimuksesta ja -kehityksestä lähtien materiaalituotannon ja välivarastoinnin kautta rakentamiseen ja loppukäyttäjälle asti otetaan aidosti haltuun? Taitaa olla niin, että kukaan ei uskalla todella puuttua tähän kun lähes ainoa joka todella määrää on rakennusmateriaaliteollisuus."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti