Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

2. helmikuuta 2012

"Turun kaupunki rikkoo terveydensuojelulakia"

Turun Sanomissa julkaistiin 1.2.2012 Cygnaeuksen koulun vanhempien edustajan Maria Laineen mielipidekirjoitus. Hän kertoo, että koulun terveyshaitasta kertovat oireilun lisäksi mm. maakellarin haju ja näkyvät kosteusvauriot eri puolilla rakennusta. [Pahalta kuulostaa, jos oikein maakellari haisee.]

"Me vanhemmat edellytämme, että kunnan terveydensuojeluviranomainen tutkii tilanteen perusteellisesti ja kokonaisuutena kuten esim. Asumisterveysoppaassa on ohjeistettu. Tutkimussuunnitelma ja tutkimukset tehdään terveydensuojeluviranomaisen valvonnassa. Tutkimussuunnitelman tekee tehtävään nimetty riittävän pätevyyden omaava terveyslautakunnan hyväksymä asiantuntija. Lainsäädännön hengen mukaisesti ei ole loogista, että vakavissa tapauksissa sama taho sekä tutkii että valvoo itseään sekä tutkii omia virheitään."

"Toisin kuin kasvatus- ja opetusviraston suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski väittää (Lue TS 27.1.), vanhemmat jäivät 19.1. pidetyssä kaupungin virkamiesten järjestämässä tiedotustilaisuudessa täysin ilman vastausta siitä ketkä vastaavat koulun turvallisuudesta. Pyydän Alapaattikoskea vastaamaan julkisesti kuka vastaa mistäkin, eli nimeämään ne henkilöt, jotka vastaavat siitä, että lapsilla on turvallinen opiskeluympäristö."

"Jos terveyshaitta on osoitettu eikä ongelman aiheuttajia tiedetä, tulisi koulu sulkea ja korvaavat tilat löytää."

"Turun kaupunki rikkoo tällä hetkellä terveydensuojelulakia altistamalla edelleen Cygnaeuksen koulun oppilaita ja henkilökuntaa tiedossa olevalle terveyshaitalle."

"Pysyviä terveyshaittoja ei pysty rahalla korvaamaan."

Edit:

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski vastaa 10.2.2012 lehdessä Laineelle. Alapaattikoski toistaa, että koulun työskentelyolosuhteiden turvallisuudesta ja toimivuudesta vastaa useampi taho, eli työterveyshuolto, kouluterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuolto, työsuojelu sekä kasvatus- ja opetustoimen virkamiehet. Tilaliikelaitos vastaa tilojen korjauksesta ja kunnostamisesta, ja kasvatus- ja opetusvirasto tekee omalta osaltaan tarvittaessa johtopäätökset koulutilojen sulkemisesta.

Alapaattikosken mukaan yhteistyö on Turussa tiivistä. Cygnaeuksen koulun tilanteesta käytiin perusteellinen keskustelu 2.2., jolloin sovittiin jatkotutkimuksista, jotka valmistuvat maaliskuussa. Hän toivoo osapuolilta kärsivällisyyttä ja malttia.

Edit II:

Laine jatkaa keskustelua ihmettelemällä, mitä toimenpiteitä koulussa on tekeillä, joista ei ole kerrottu vanhemmille. Lue TS:n sivuilta.

Edit III:

"Cygnaeuksen koulun sisäilmaongelmista on tehty kantelu aluehallintovirastolle ja tutkintapyyntö poliisille."

"Saimme nähtäväksi Cygnaeuksen koulun juhlasalin alla olevasta tilasta otettuja valokuvia, joista olemme järkyttyneitä! Juhlasalin lattiassa kiinni oleva ”olkipatja” ei näytä kovin terveeltä. Kuvissa näkyy myös Urea typpi -säkkejä sekä iso pahvilaatikko, jonka kyljessä lukee Asbest. Lisäksi yhdessä kuvassa näkyy punaista palokatkouretaania, tuoteselosteessa on maininta syöpävaarasta." Ks. Kaupunkilehti Aamuset 21.2.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti