Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

24. tammikuuta 2012

Homeremontti pilataan tuomalla saastuneet tavarat takaisin

Turun Sanomat kertoi 19.1.2012, että monet homeremontit pilataan tuomalla vanhat kalusteet korjattuihin tiloihin. Myös tavarat ja paperit tulisi puhdistaa. Hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen kertoo, että kunnissa tietämättömyys on suurta, tai tieto ei näy käytännön toiminnassa.

"Senaatti-kiinteistöt yrittää tällä hetkellä löytää yrittäjää, joka puhdistaisi sisäilmaongelmista kärsineen Turun virastotalon kalusteet ja arkistomateriaalin. Työlle ei ole vielä saatu tekijää. Kilpailutuskin piti keskeyttää, koska tarjouksia ei tullut tarpeeksi." Jukka Riikonen Senaatti-kiinteistöstä sanoo, että paperit pitäisi kopioida ja alkuperäiset hävittää. Nexon Consulting Oy:stä kerrotaan että huonekaluista pehmeät huonekalut ovat haastavia puhdistettavia.

***

Ei ihme, että arkistomateriaalin puhdistajaa ei ole löytynyt, sillä paperin puhdistaminen lienee mahdotonta. Myös mm. TTL:n mukaan arkistojen puhdistus on vaikeaa. "Homeen hajua on käytännössä mahdotonta poistaa kirjoista ja muista paperimateriaaleista".

1 kommentti:

  1. Mutta eihän Senaatti kiinteistö edes myönnä,että niiden rakennukset ovat täysin kosteusvauriomikrobien tuhoamia!!Aina siellä sanotaan vain,että ei ole löytynyt mitään sellaista,joka voisi olla terveydelle vaarallista!!Työntekijät muuten vain sairastuvat vakavasti ja vielä monet lopuksi elämää!!!!!!!!!!

    VastaaPoista