Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

31. joulukuuta 2011

Pitäisikö armeijankin paeta hometta telttoihin?

Hämeen Sanomissa oli 13.11.2011 juttu Parolannummen Panssariprikaatia koskevista sitkeistä homehuhuista. Varusmiesten vakavat oireet ovat saaneet jotkut ihmiset ottamaan yhteyttä eduskunnan apulaisoikeusasiamieheen ja jopa Tasavallan presidenttiin. Prikaatin tuore komentaja Pekka Toveri sanoo, että osittain kyse on kaupunkihuhuista. Viranomaisselvitysten perusteella Panssariprikaatin peruskorjaamattomissa kasarmeissa on puutteita sisäilman laadussa, mutta ei hometta. Käyttökiellossa ei yksikään kasarmi ole ollut, toisin kuin on väitetty.

Toverin mukaan aikaisemmin ei oltu niin herkästi yhteydessä näissä asioissa, vaan ajateltiin, että "armeijassa on kovaa ja kova kuri: mitä sitten, jos poika yskii?" Komentajan tytär on palveluksessa pahimpana pidetyissä kranaatinheitinkomppanian tiloissa. Tyttärellä on valmiiksi krooninen astma, mutta hän ei ole valittanut näistä asioista, vaikka flunssaa onkin everstin mukaan ollut. Rakennuksen peruskorjaus on tarkoitus aloittaa syksyllä 2012.

Miten voidaan erottaa sisäilmaoireista flunssa ja muut taudit, Toveri kysyy. Varuskunnan sairaala ei tilastoi huonosta sisäilmasta johtuvaa oireilua. Jutussa haastatellut pari varusmiestä kertovat aiheen puhuttavan paljon. "Varsinkin aamuisin on tunkkaista ja kaikki paikat tukossa", eräs alikersantti kertoo.

Toimittaja kävi tutustumassa paikkoihin ja kertoo ilman olevan "karsean sakeaa". Hänestä tuntuu käsittämättömältä, että tuuletusikkunoita ei pidetä auki asukkaiden ollessa palveluksessa. Ero peruskorjattuun rakennukseen on kuin yöllä ja päivällä.

Erään varusmiehen isä on äärimmäisen huolestunut tiloista, joiden uskoo sairastuttaneen poikansa vakavasti. Kranaatinheitinkomppaniaan siirtämisen jälkeen alkoivat hirveät päänsäryt eikä tiloissa voinut nukkua. Eräänä yönä poika kiidätettiin harhaisessa tilassa sairaalaan. Hänet vietiin takaisin, mutta seuraavana päivänä tuli uusi ambulanssikeikka oireiden uusiutuessa. Isän mukaan kantahenkilökunta ja lääkärit varuskunnassa myöntävät sisäilmaongelmat. "Mitään ei vain voi tehdä, koska Senaatti-kiinteistöt omistaa rakennukset. Varusmiehet eivät voi valittaa tai vaikuttaa Puolustusvoimien hierarkian takia".

Isä pohtii, koska pommi räjähtää. Hänen mielestään telttamajoitus olisi terveyden vaarantavia kasarmeja parempi vaihtoehto. Hämeen Sanomiin on tullut muitakin huolestuneita yhteydenottoja tiloista, ja keskustelupalstoilla on kerrottu selittämättömistä nenäverenvuodoista.

Senaatti-kiinteistöt ovat hallinnoineet Parolan kasarmirakennuksia vuodesta 2003 lähtien. Peruskorjauksiin on investoitu 22 milj. euroa, ja vuodelle 2012 korjausrahaa haetaan 10 milj. euroa. Senaatin asiakaspäällikkö Markku Heinonen kertoo, että kasarmeista juuri Parolan kasarmeja on korjattu eniten Suomessa eikä missään muualla ole niin hyvin asiat.

kuva: TS/Jane Iltanen
Turun Sanomissa on tänään 31.12. juttu Turussa sijaitsevan Merivoimien esikunnan home-evakuoinnista. Vuonna 1917 rakennettu päärakennus peruskorjattiin vuonna 2007, ja valittiin Senaatti-kiinteistöjen vuoden hankkeeksi. Talotekniikka uusittiin tuolloin täysin. Ennen remonttia rakennus oli muutaman vuoden tyhjänä. Henkilökunta alkoi kuitenkin oireilla viime kesän lopulla, ja nyt heitä on siirretty väliaikaisiin tiloihin. Rakennuksen homeisia kattorakenteita aletaan korjata vuoden 2012 alussa.

Muita Senaatti-kiinteistöjen homeongelmaisia kohteita ovat mm. Turun oikeustalo ja Forssan poliisiasema sekä Säkylän varuskunnan terveysasema, joka suljettiin v. 2007 sisäilmaongelmien takia.


Helsingin Sanomat uutisoi keväällä, että vain kolmannes Suomen kasarmeista on hyvässä kunnossa.

1 kommentti:

  1. Kyllä ilma on tuolla varusmiesten huoneissa tosi huonoa ja paksua kuin kaurapuuro. Valatilaisuudessa käydessä ei tätä voinut olla huomaamatta. MOT-ohjelmalle loistava vinkki, menkääpä mittailemaan tuonne ilman pöpöjä. Voitte yllättyä !

    VastaaPoista