Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

29. joulukuuta 2011

Brittany Murphy -tapaus

Murphy äitinsä kanssa
Netistä löytyy useita sivuja, joissa epäillään 32-vuotiaana vuonna 2009 kuolleen amerikkalaisnäyttelijä Brittany Murphyn kuolinsyyksi hometaloa. Myös vastakkaisia väitteitä löytyy. Nyt mm. Nelonen uutisoi (19.12.2011) samasta asiasta, sillä Murphyn äiti syyttää  rakennusurakoitsijoita tyttärensä kuolemasta. Aluksi hän ei uskonut, että home liittyisi asiaan.

Murphyn kuolinsyy oli keuhkokuumeen ja anemian aiheuttama sydänkohtaus. Hänen miehensä Simon Monjack kuoli 40-vuotiaana samoihin oireisiin viisi kuukautta vaimoaan myöhemmin.

Väitetään, että heidän kotoaan löytyi Stachybotrus chartarumia, jota kutsutaan USA:ssa myös nimellä "black mold".

Yhdessä jutussa haastateltu brittiläinen hometutkija mainitsee, että Suomessa ja USA:ssa tietämys homeiden vaaroista on parempaa kuin Britanniassa:

"Yet compared with countries such as America and Finland, there’s not much awareness of mould or the health damage it can cause - it can be fatal." Malcolm Richardson, Professor of medical mycology (the study of mould), University of Manchester.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti