Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

3. huhtikuuta 2011

Urheilija sai intissä parissa kuukaudessa astman


HS
Pohjalainen kirjoitti 27.2.2011 otsikolla Tupa ei tee sotilasta sairaaksi. Puolustusvoimien mukaan varusmiesten muita samanikäisiä enempi sairastelu ei johdu varuskuntien huonosta kunnosta, vaan tiiviistä asumisesta, sarkavaatteiden pölystä ja kuivasta sisäilmasta. Sotilaslääketieteen keskuksen perusterveydenhuollon ylilääkäri Ilkka Mäkitie kertoo, että armeijassa tehdään jatkuvasti sisäilmakartoituksia. Jos varuskuntarakennuksissa olisi oikeasti homeongelmia, siellä ei saisi työskennellä, hän väittää.

Usein sairastuneet varusmiehet syyttävät oireistaan huonoa ilmanvaihtoa ja piileviä homeongelmia. Niinisalon varuskunnan huoltopäällikkö, majuri Juha Majala, sanoo jutussa, että verrokkitutkimuksessa ainoassa vielä peruskorjaamattomassa rakennuksessa palvelevat varusmiehet ovat aamuisin muita flunssaisempia, mutta se ei johdu homeongelmista, vaan siitä, että vanhan ilmastoinnin takia hiilidioksiditasot nousevat aamuisin korkeaksi, kun tuvissa on paljon väkeä.



Yleisradio uutisoi helmikuussa, että jopa viidennes puolustusvoimien käytössä olevista rakennuksista on liian huonossa kunnossa. Maavoimien kiinteistöpäällikön Eero Laitisen mukaan ongelmaa on liioiteltu.

Helsingin Sanomissa oli 1.4.2011 juttu, jonka mukaan Puolustusvoimien kasarmeista vain kolmannes on hyvässä kunnossa. Pienet varuskunnat joutuvat odottamaan korjauspäätöksiä, koska ei ole selvillä, lakkautetaanko jatkossa osa varuskunnista. Jutussa on haastateltu savonlinnalaista 19-vuotiasta aktiiviurheilijaa, joka sai palveluksessa Vekanranjärvellä astman muutamassa kuukaudessa. Henkeä rupesi ahdistamaan jo lyhyillä pyöräreissuilla, mitä ei ollut aikaisemmin tapahtunut. Mies on astman vuoksi hylännyt aikeensa opiskella palomieheksi.

Varuskunnan sisäilmaa on tutkittu useasti Vekaranjärvellä. Muutama vuosi sitten tilannetta korjattiin siten, että päästiin viranomaismääräysten vaatimalle tasolle. TTL:n selvityksen perusteella sisäilma ei altista hengitystieongelmille, kertoo prikaatin huoltopäällikkö. (Vai niin. TTL:n viitearvot eivät kuitenkaan kuulemma ole terveysperusteisia.) Paikan peruskorjauksen pitäisi valmistua viidessä vuodessa.

1 kommentti:

  1. YLE kertoo 17.5.2011, että Upinniemessä pari varusmiestä sai veriyskän kasarmeista löytyneestä homeesta. "Ruotuväki-lehdessä kerrottiin jo vuonna 2002, että Suomessa alettiin laajasti kiinnittää huomiota homeongelmaan jo 1990-luvun alussa. Luonetjärven varuskuntasairaalassa Tikkakoskella todettiin tuolloin pahoja homevaurioita. Tutkimusten jälkeen paljastui jopa toistasataa Puolustusvoimien kosteusvauriorakennusta."

    http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/05/varusmiehia_sukelluskieltoon_upinniemen_homeen_vuoksi_2601333.html

    VastaaPoista