
Ympäristöministeriön Hometalkoot-hankkeen vetäjän Juhani Pirisen mukaan kyseessä on pelottavan nopeasti kasvava ongelma. Kustannuksia terveyshaitoista tulee yhteensä yhtä paljon kuin asuntojen lämmittämisestä, eli miljardiluokan summasta on kyse, hän kertoo.
Pirisen mukaan ei ole ymmärretty, että talot eivät ole ikuisia. Niiden ikä on n. 35 vuotta. Rajan ylityttyä ongelmia piisaa. Kosteus- ja hometalkoissa pyritään saamaan alalle lisää ammattilaisia, jotka tunnistaisivat ongelmat nopeasti. Viestintäkampanjalla pyritään herättämään kiinteistönomistajat siihen, että rakennuksista kannattaa pitää huolta. Pulkkisen mukaan monelle sairastuneelle eivät myöskään uudet 2000-luvulla rakennetut talot sovi.
Homepakolaiset ry:n tarkoituksena on tuoda ongelmaa esille. Yhdistyksen mielestä kriisiryhmä olisi tarpeen: pelkät tutkimukset ja selvitykset eivät riitä, vaan käytännön toimia tarvitaan.
Toimittaja kysyi, pitäisikö jonkun korkean päättäjän itse alkaa oireilla ennen kuin muutos tapahtuisi. Hyvä kysymys. Pirisen mukaan ongelmana on se, että kyseessä on rakennusalan ja terveydenhuollon välimaastoon kuuluva asia. Viranomaisten yhteistyö on avainsana ratkaisuissa. Ongelman monialaisuus aiheuttaa sen, että vastuuta pompotellaan taholta toiselle, Pulkkinen sanoi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti