Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

25. syyskuuta 2011

Poliisitalossa sairasteltiin ainakin 9 vuotta ennen käyttökieltoa

Seurassa nro 38 palataan Markku Södervikin sairastuttaman Lapuan poliisitalon tapaukseen. Poliisitalon ongelmien selvittämiseen meni yhdeksän vuotta, jona aikana ainakin kolme poliisia sai ammattitaudin talossa. Käyttökieltoon talo asetettiin viime vuonna. Södervikin mielestä työnantaja laiminlöi velvollisuutensa suojella työntekijöitään.

Edellisen artikkelin ilmestymisen jälkeen selvisi, että Lapuan poliisipäällikkö Mauno Saarimäki toimi varsinaisen työnsä ohella kiinteistön omistaman Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiön toimitusjohtajana. Firman hallituksessa istui samoja henkilöitä, joiden kanssa Saarimäen piti käydä läpi Lapuan poliisitalon homeongelmia.

Saarimäki yllättyi Seuran soittaessa hänelle mahdollisesta jääviysongelmasta. Saarimäki kertoo, ettei koskaan kokenut olleensa alistettu kenellekään, vaan piti etuna sitä, että tunsi henkilöt. Moni ei tiedäkään miten raskas taakka huoli työntekijöistä oli, hän sanoi. Lapuan poliisitaloa korjattiin isolla rahalla ja uusiakin toimitiloja etsittiin, mutta valtio ei antanut rahaa muuttoa varten ennen käyttökieltoa, Saarimäki kertoo.

"Poliisiylijohtaja Mikko Paateron ja Mauno Saarimäen muistikuvien mukaan poliisin ja Senaatti-kiinteistöjen välillä ei koskaan ollut mitään riitaa. Asiat sovittiin aina hyvässä hengessä. Sairastuneet poliisit voisivat ehkä väittää, että juuri siinä on ongelman ydin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti