Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

27. elokuuta 2011

Kantelut ja huomautukset eivät ole saaneet Helsinkiä korjaamaan homekouluongelmaa

Kansan Uutisten aikaisemmin haastattelema, työnantajastaan kantelun tehnyt opettaja kertoo nyt Radio Vegan haastattelussa miten hän sairastui pysyvästi homeisella Myllypuron ala-asteella vuonna 2007. Koulua ei tutkittu ennen kuin oli liian myöhäistä monen opettajan kohdalla. Ensimmäinen oire oli väsymys. Hän nukkui kaikki illat ja raahautui kodin ja työpaikan väliä. Kuumeilu ja nivelkivut seurasivat. Lopulta opettajalla oli jopa 50 erilaista oiretta. Hän on käynyt läpi 14 koulua ja sairastunut kaikissa. Immuunijärjestelmä romuttuu pahiten sairastuneilla. Tätä ei voi käsittää kuin toinen sairastunut, hän sanoo. Tulevaisuus tuntuu epävarmalta, vaikka kotona ei onneksi oireita tule.

Sairastuneet opettajat joutuvat yhä altistamaan itsensä homeelle kiertämällä homekoulusta toiseen. Oikeusasiamies totesi jo toukokuussa 2010, että Helsinki ei ole korjannut vaurioituneita homekouluja, mutta asialle ei ole tehty edelleenkään mitään. Työkonsultti Olli Manninen kommentoi, että koulurakennukset ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa eivätkä aiheuta haittaa opettajille. On tietysti ongelma, että osa kärsii, hän sanoo.

Opettajan näkökulmasta kaupungilta puuttuu tahtoa puuttua ongelmaan. Ei ole mahdotonta rakentaa väistötiloja oireileville. Esimerkiksi hirsirakennuksen pystyttäminen ei kauaa vie, hän huomauttaa. Hän tuntee myös muita yhtä vakavassa tilanteessa olevia opettajia, jotka eivät enää löydä sopivaa työpaikkaa. Lisäksi on monia, jotka oireilevat työssään päivittäin.

Vuonna 2010 helsinkiläiset opettajat tekivät vetoomuksen huonokuntoisia koulurakennuksia vastaan. Allekirjoittajia löytyi opettajakunnasta 140.

Pahimmillaan homekoulujen aiheuttamiin terveyshaittoihin voi kuolla. Jo ainakin kahdelle opettajalle on näin Helsingissä käynyt, mutta tarkkaa kuolinsyytä on vaikea todistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti