Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

17. elokuuta 2011

Kasviseinästä apua sisäilman puhdistamiseen?

Kuva: YLE

Jyväskyläläisellä uudella koululla on kokeiltu kasviseinää sisäilmaongelman hoidossa hyvin tuloksin. Kasvit on istutettu mullan sijaan soraan, jonka läpi kierrätetään vettä ja ilmaa.

Idea syntyi Niko Järvisen opiskelija-asunnossa syksyllä 2010. Raikkaassa sademetsäfiiliksessä olisi jaksanut tehdä töitä vaikka kellon ympäri, hän kertoo. Kasvit kasvavat itse kehitetyssä puolisalaisessa seoksessa, jonka reseptin Järvinen kehitteli Nasan avaruustutkimuksista löydetyn tiedon perusteella. Kasviseinä on ruukkukasveja tehokkaampi ilman puhdistaja, sillä systeemin läpi kierrätetään ilmaa.

Tarkoituksena on tehdä seinästä markkinoitava tuote, joka maksaisi n. 4 000 euroa. Seinälle haetaan nyt mallisuojaa.


Lähteet: Opettaja-lehti, YLE Keski-Suomi

1 kommentti:

  1. heti kun joku keksii keinon millä voidaan auttaa ihmisiä oikeasti, niin alkaa dollarin kuvat pyöriä silmissä! 4000 euroa, huhhuh!!! homepakolaisillahan sitä rahaa yleensä on tuommosia hankkia. onkin kiva nähdä miten "sademetsä ilmasto" sopii talojen sisätiloihin, saadaan varmaan uusia kivoja home ja sieni lajeja kehitettyä...

    VastaaPoista