Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

10. heinäkuuta 2011

Eri-ikäisten omakotitalojen tyypilliset riskikohdat

kuva: John Palmen/Iltalehden arkisto
Aamulehden 6.6.2011 kuntotarkastusjutun oheen oli  listattu omakotitalojen ongelmakohtia eri vuosikymmeninä.

1950-luvun rintamamiestalojen ongelmia ovat asuintiloiksi jälkeenpäin muutetut kellarit ja ylimpään kerrokseen jälkeenpäin asennetut katon lämmöneristeet ja tuuletuspuitteet. Mitä alkuperäisemmässä kunnossa talo on, sitä parempi.

1960-luvulla alkoi loivien kattojen vallankumous, joka johti huonoon yläpohjan tuulettuvuuteen. Eristeiksi laitettiin mineraalivillaa ilman höyrynsulkumuovia. Myös asbestiverhoukset ja tuuletusraottomassa tilassa käytetyt lateksimaalit toivat ongelmia. Valesokkelit yleistyivät.

1970-luvulla alettiin asentaa tasakattoja. Myös tuulettamattomat ulkoseinät synnyttävät kosteusongelmia. Räystäiden mahdollinen puuttuminen homehduttaa eristeen alaosia. Talojen alajuoksu on usein laho. Kaksoislaatat (kaksi betonikerrosta lämmöneristeellä) lattiassa on myös ongelmallinen ratkaisu.

1980-90 -luvuilla ongelmia toivat pahviset aluskatteet ja sivellen levitettävä kosteussulku ja lattiakaivot vuotavine tiivisteineen. Osassa taloista jäi salaojitus tekemättä.

Jutusta puuttuu 2000-luvulla rakennettujen talojen ongelmat.

1 kommentti:

  1. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/07/24/idyllikodeissa-asuu-sairasta-vakea/201110269/139

    VastaaPoista