Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

25. toukokuuta 2011

Uusi kirja omakotirakentamisen haasteista Suomessa

Taloussanomat jatkaa asumiseen liittyvien ongelmien esiintuomista. Kari Ojalan tuore kirja Huono talo hyvään hintaan kertoo omakotirakentamisen haasteellisuudesta. Ojalan mukaan talon rakentaminen on kokemattomalle tehty vaikeaksi, sillä samalla systeemillä auton ostaja joutuisi tilaamaan erikseen pohjalevyn, korin, moottorin ja sisustuksen eri toimittajilta, etsimään työporukat, tekemään bensasopimukset ja vuokraamaan parkkipaikan (!!!).


Viranomaiset eivät vastaa mistään, vaan ainoastaan tarkistavat, että valvonta-asiakirjat on allekirjoitettu. Kunnan tarkastajat eivät edes käy rakennuspaikalla, Ojala kertoo. Liian suuren palan haukanneet perheet joutuvat myymään keskeneräisiä taloja. Ojalan mukaan 90 % taloista valmistuu ja niissä asutaan, vaikka useista löytyy puolivillaisia ratkaisuja. Useaan kymmeneen prosenttiin jää piileviä vikoja tai vioille alttiita kohteita, joista voi seurata esimerkiksi kosteusvaurioita. Kosteus ja home voivat olla ongelma myös taloissa, joissa on yritetty väkisin säästää energiaa. Ojala varoittaa, että paksut seinät, laattaperustus, tiiviys ja koettelemattomat rakenteet antavat kosteudelle ja homeelle mahdollisuuden pesiytyä. 

Ojalan mielestä Suomeen pitäisi perustaa täyden palvelun talonrakennustoimistoja, jotka suunnittelisivat ja rakennuttaisivat asiakkaalle talon alusta loppuun asti. Kuulostaa toimivalta bisnesidealta.

1 kommentti:

  1. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/06/08/nain-rakennetaan-sekundaa-tama-kaikki-menee-pieleen/20118038/139

    VastaaPoista