Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

24. toukokuuta 2011

Yhteiskunnallisesti vaikuttavimpana juttuna palkittiin hometalojuttu
Ylen sivuilta: Sanomalehtien liitto on palkinnut vuoden 2010 parhaat sanomalehtijutut ja -sivut. Vuoden yhteiskunnallisesti vaikuttavimpana juttuna palkittiin Aamulehden Taneli Koposen uutinen homehtuneista asuntomessutaloista. Perusteluna palkinnolle on se, että Finndomon valmistalojen (alapohjien) homehtumisesta kertova uutinen pakotti yhtiön johdon reagoimaan. Jutun synnyttämän julkisuusmylläkän seurauksena valmistaja ilmoitti tarkistavansa kaikki myymänsä valmistalot.

Finndomo tilasi VTT:ltä tutkimuksen Hämeenlinnan asuntomessualueelle rakennetuista omakotitaloista, joita tutkittiin vuosina 2007 ja 2008. Aamulehti sai käsiinsä Finndomon salaiseksi julistaman tutkimusraportin, jossa sanottiin, että Woods DS 15 -kuivainkoneen kapasiteetti ei riitä testin perusteella kuivaamaan ryömintätilaa ja suositeltiin, että tilaa pidetään kuivana tuulettamalla. Finndomo kuitenkin jatkoi kanavoimattoman ja teholtaan riittämättömän Woods DS 15 -kuivaimen käyttöä taloissaan VTT:n ohjeista huolimatta.

Koposen juttua kommentoinut nimim. "The X" kirjoittaa Aamulehden verkkosivulla: "Omaa taloa etsiessä tuli vastaan monta jossa oli energiansäästöperusteena suljettu alapohjan tuuletusventtiilit. Taloissa joissa ei asuttu myyntihetkellä oli yleensä myös sisällä tulo- että poistoilmaventtiilit tai koneelliset ilmanvaihdot suljettu venttiileineen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti