Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

12. huhtikuuta 2011

Suomi on täynnä homekouluja

kuva: Veijo Toivoniemi
Niva-Kaijan koulun ilmastointikanavista löytyi mm. mädänneitä lintuja ja hyönteisiä. Homeinen yläkoulu on päätetty remontoida, koska uuden rakentamisen laskettiin olevan tuplasti korjaamista kalliimpaa.


Suomi on täynnä homekouluja, jotka luovat pohjaa lasten myöhemmälle herkkyydelle altistua muissa huonon sisäilman rakennuksissa.

Kärpäsen koulun korjaukseen tauko (Etelä-Suomen Sanomat 8.1. 2011)
Sisäilmaongelmaisen Lahden Kärpäsen koulun remonttiin on tulossa tauko. Toisen vaiheen remontin on määrä alkaa vuosina 2012-2013. Kustannukset ovat nousseet 8,75 milj. euroon.

Sibelius-lukion kosteusvaurioiden korjaussuunnitelma valmistui (Helsingin Sanomat 8.1.2011)
Helsingin Sibelius-lukion sisäilman laatua on tarkoitus parantaa korjaamalla akuutti kosteusvaurio. Rakennuksen välipohjarakenteista poistetaan mikrobivaurioituneet ja terveydelle haitalliset materiaalit. Korjauksen veroton hinta on reilut 4 miljoonaa euroa.

Syy lasten oireiluun voi löytyä lattiasta (Pohjalainen 13.1.2011)
Lähes puolet Vanhan Vaasan koulun oppilaista on siirretty väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi. Vanhempainyhdistyksen jäsen uskoo tiloissa olevan kosteus- ja homeongelmia. Päärakennuksen ilmastointi uusittiin kesällä 2010, minkä jälkeen oppilaiden ja henkilöstön oireet pahenivat. Nyt luokkatilojen rakenteita on alettu avata.

Yliopiston studiolla sisäilmaongelmia (Keskisuomalainen 19.1.2011)
Jyväskylän yliopiston A-rakennukseen Seminaarinmäelle kellaritiloihin kunnostetuissa studiotiloissa on sisäilmaongelmia, jotka aiheuttivat oireita noin puolelle opiskelijoista, jotka osallistuivat ensimmäiselle remontinjälkeiselle luennolle. Koko A-rakennusta koskeva peruskorjaus alkaa kesällä 2011.

Kvarnbackens skolan remontti voi käydä kalliiksi (Uusimaa 20.1.2011)
Porvoon Kvarnbackens skola joudutaan remontoimaan sisäilmaongelmien vuoksi. Mm. kellarin sisäseinät ja vesikatto on uusittava.

Kesämäen koulusta löytyi mikrobeja (Etelä-Saimaa 20.1. 2011)
Lappeenrannassa Kesämäen koulun tiloista on löydettymikrobikasvustoa. TTL:n selvityksen mukaan vanhentuneen ilmanvaihtojärjestelmän takia korvausilmaa pääsee kulkeutumaan vaurioituneiden rakenteiden läpi.

Evakkotiloista viiden miljoonan lisälasku (Länsiväylä, 22.1.2011)
Tapiolan koulun ja lukion evakosta tulee Espoon sivistystoimelle n. 5 milj. euron lisälasku. Summasta päälle 1,5 milj. euroa kuluu poliisiopiston remontoimiseen sopivaksi väistötilaksi. Evakkotilojen vuosivuokrat ovat noin miljoona euroa kalliimmat kuin Tapiolan koulu nykyiset vuokrat. Sisäilmaongelmien vuoksi aikaistetun Tapiolan koulun peruskorjauksen kokonaiskustannukset ovat arviolta 20-25 milj. euroa.

Taideteollisen korkeakoulun väki kärsii huonosta sisäilmasta (Helsingin Sanomat 28.1.2011)
Taideteollisen korkeakoulun väki kärsii sisäilman aiheuttamista terveysongelmista. Henkilökunta kritisoi Taikin johtoa siitä, että tilojen uudistuksessa on oltu hitaita eikä oireita ei ole otettu vakavasti. Sairauspoissaoloista 36 % johtui hengityselinsairauksista vuonna 2009. Korkeakoulun henkilökunnan keskuudessa esiintyy enemmän astmaa kuin väestössä keskimäärin.

Jälleen uusi homekoulu, nyt Vuoksenniskalla (Uutisvuoksi 2.2.2011)
Lappeenrannan Vuoksenniskan koulun viipalerakennus tyhjennetään pian, koska tutkimusten mukaan koulun sisäilmassa on myrkyllisiä homeitiöitä huolestuttavan suuria pitoisuuksia. Kosteutta on löytynyt katosta, ikkunoiden alapielistä sekä lattialta muovimaton alta.

Kirkonkylän koulun korjaukset jatkuvat Pirkkalassa (Aamulehti 17.2.2011)
Kirkonkylän koulun oppilaat ja opettajat ovat Pirkkalassa kärsineet pitkään sisäilman laadusta. Koulurakennuksia on korjattu useaan otteeseen, ja lisää on tiedossa.

Martikanpellon sisäilmassa vikaa (Joutseno-lehti 24.2.2011)
Martikanpellon koulun kellarikerroksessa sijaitseva luokkatila on toistaiseksi pois käytöstä huonon sisäilman takia.

Skinnarilan sisäilmaongelma ei estä tilan käyttöä (Etelä-Saimaa 26.2.2011)
Lappeenrannan Skinnarilan koulussa on paljastunut sisäilmaongelmia. Rakennuksissa on kuitenkin turvallista opiskella ja työskennellä, mutta keittiössä työskentelevillä on merkittävä terveysriski.

Giftiga gaser läcker ur golv i Oravaisskola (Vasabladet 1.3.2011)
Oravaisten Centrumskolanin sisäilmassa on vaarallisia aineita. Betonilattiaan liimatuista muovimatoista syntyy vaarallisia kaasuja, vaikka betoni ei ole edes märkää.

Sisäilmaongelmia useissa kouluissa ja päiväkodeissa Imatralla (Etelä-Saimaa 25.3.2011)
Ongelmia Savikannan, Vuoksenniskan ja Kosken kouluissa sekä Tainionkosken, Paperharjun ja Imatrankosken päiväkodeissa.

2 kommenttia:

 1. Hämeen Sanomat 7.4.2011 Hamkin (Hämeen ammattikorkeakoulu) homeongelmat vuotaneista vesiputkista.
  Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen yksikön sisäilmaongelmien syy on selvinnyt. B-rakennuksessa ilmenneitä homevaurioita ovat aiheuttaneet käyttövesiputkien pistemäiset vuodot, jotka ovat valuneet putkia pitkin kellarikerrokseen. Vuotojen seurauksena vaurioita on syntynyt kellarikerroksessa kipsilevyrakenteisiin, puisiin jalkalistoihin sekä lattiapäällysteen alle.
  Ongelma ilmeni alun perin viime vuoden lopulla, jolloin kaksi tilaa jouduttiin sulkemaan pois käytöstä. Samoin kolme oireita saanutta henkilöä siirrettiin toisiin rakennuksiin.
  Koko rakennuksessa on nyt tehty kosteuskartoitus ja vaurioiden laajuus on selvillä. Vauriot keskittyvät kellarikerrokseen, sillä maanpäällisissä osissa kosteutta todettiin vain kahdessa laboratoriotilassa. Helmkuussa otetuissa seurantanäytteissä ei kuitenkaan havaittu kohonneita sisäilman mikrobipitoisuuksia.
  Kellarikerroksessa joudutaan vielä avaamaan rakenteita ja tekemään kosteusmittauksia korjaussuunnittelua varten. Varsinaiset korjaustyöt alkavat juhannuksen jälkeen ja saattavat kestää pitkälle syksyyn. Kellari eristetään muista tiloista korjaustöiden ajaksi. Muiden kerrosen vauriot korjataan kesäauon aikana.
  Hamkin käytössä oleva kiinteistö on entinen sairaalarakennus, joka peruskorjattiin kymmenen vuotta sitten käyttötarkoituksen muuttuessa.(HäSa)

  VastaaPoista
 2. Kittilän kirkonkylän yläkoulun sisäilmatutkimusten tulokset kerrottiin vanhemmille järjestetyssä tilaisuudessa 31.5.2011. Sisäilmasta löytyi seuraavia mikrobeja: Acremonium, Aspergillus versicolor,Penicillium,Tritirachium sekä aktinobakteeri= sädesieni eli Streptomyces. Lisäksi lattioista vapautuu ilmaan VOC-yhdisteitä ja ilmastoinnin eristeet aiheuttaa sisäilmaan kuituongelman.
  Yläkoulu luvataan remontoida kesäloman aikana ja tarkoituksena on, että koulu alkaa tiloissa normaalisti 11.8.2011

  VastaaPoista