EDIT:
Keskustelupalstalla nimimerkki Korjannut olen kertoo, että alkuperäisen otsikon kysymys on väärin muotoiltu, koska ilmatiiviys viittaa läpituulemisen estämiseen ja hengittävyys kosteuden läpäisyyn. Kysymyksen pitäisi kuulemma olla "Pitäisikö rakenteiden olla hengittäviä vai ei?". Kiitos tästä. Korjattu.
Vahanen Oy:n seniorisuunnittelija Vilho Pekkala kertoo Rakennuslehdessä 17.3.2011, että virheelliset rakenneratkaisut yhdistettynä lisääntyvään eristekerrosten paksuuntamiseen tulevaisuudessa on riskaabeli yhdistelmä. Rakenteiden hengittävyysvaatimusta hän pitää sitkeänä myyttinä.
Nykypäivän rivitaloissa on yläpohjassa usein höyrynsulkumuovi vain rimojen varassa. Yhä monet ohjeet neuvovat tekemään yläpohjan rakenteella, jossa on kattotuolirakenne, lämmöneriste, höyrynsulkumuovi ja harvarimoitus kattoverhoiluineen. Pekkalan mukaan lämmöneristettä ja höyrynsulkua tulee olla kantamassa yhtenäinen rakennuslevy. Asukkaat eivät useinkaan ymmärrä ilmatiiviyden tärkeyttä. Levykattoa ei tule myöskään pilata puhkomalla sitä täyteen sähkörasioiden reikiä, Pekkala huomauttaa.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Toinen kehuu ja toinen haukkuu pullotaloja. Voiko nykyaikaisesta ja perinnerakentamisesta edes puhua samassa lauseessa, ja eikö meillä ole ilmastonmuutoskriisissä enää varaa rakentaa terveellisesti? Miten taata, että kasvaneet tekniset laatuvaatimukset toteutuvat?
Kaila varoittaa Kouvolan Sanomissa myös käyttämästä ilmalämpöpumppua jäähdyttämiseen, koska silloin ilmankosteus voi kertyä eristeisiin. Ilmalämpöpumppu tulisi huoltaa kerran kuukaudessa. Myös Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö pitää ilmalämpöpumppua terveysriskinä. Yksi ongelma on se, että osa laitteista tuottaa epäterveellistä otsonia.
http://homegate2011.blogspot.com/2011/06/vaihtoehto-koneistetuille-ja.html#comments
VastaaPoista