Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. huhtikuuta 2011

Ekotalo metallista ja lasista


Talotekniikka-lehden numerossa 3/2011 kerrotaan kierrätyslasista tehdyn kehikon sisään rakennettavasta omakotitalosta, joka on puolestaan tehty käytöstä poistetuista merikonteista! Suomen Lasinjalostus Oy toteuttaa ekotalon pilotin Lempäälään kesällä. Lasikehikko mahdollistaa tavallista kevyempirakenteisen talon toteuttamisen. Lasikehän sisään tulee mm. kasvimaa, sauna, uima-allas ja sadeveden keräysjärjestelmä.

Artikkelissa kerrotaan, että aikaisempien käyttökokemusten puutteessa kehikon sisäpuolisten lämpö- ja kosteusolosuhteiden hallinta tulee olemaan haastavaa. Voin kuvitella...Tuuletus pyritään hoitamaan sekä avattavilla ikkunoilla että koneellisesti, mutta varsinaista kosteudenhallintaa ei ilmanvaihtoon aiota ainakaan aluksi rakentaa. Maailmalla ei ole toteutettu aikaisemmin vastaavaa. Hankkeen projektipäällikön Antti Niemen mukaan ekotalo sopisi mm. vanhusten asuintaloksi, koska se mahdollistaa ulkoilun ja vesijumpan vaivattomasti.

Metalli ja lasi kuulostavat kiinnostavilta materiaaleilta, sillä osa hometaloissa pysyvästi sairastuneista tai monikemikaaliherkistä (MCS) ei siedä edes puuta rakennusmateriaalina. Toivottavasti erilaiset kokeilut lisääntyvät tulevaisuudessa ja niiden sisäilman testaamisessa hyödynnettäisiin myös ns. sick building syndrome -ihmisiä. Kyse ei ole marginaalisesta poikkeusryhmästä, vaan kasvavasta ongelmasta, joka tulee koko ajan näkyvämmäksi. Politiikassakin on herättävä siihen, että sairastuneet tarvitsevat heille sopivia asuntoja.

Talotekniikka-lehdessä on juttu myös matalaenergiatalojen lämmitysjärjestelmistä. VTT:n asiakaspäällikön Jyri Niemisen mukaan Keski-Euroopasta on tullut alustavia tietoja passiivitalojen sisäilmaongelmista, jotka voivat johtua ylilämmöstä, liian alhaisista ilmanvaihtomääristä tai myös tuloilman kierrättämisestä maaputkistoissa, joissa voi tapahtua kosteuden kondensoitumista ja mikrobikasvustoa.

1 kommentti:

  1. Lasi vaikuttaa mielenkiintoiselta rakennusaineelta.

    Itse olen jonkin verran pyrkinyt tutustumaan siihen, miten lasia voi monimuotoisesti käyttää asumisessa. Haasteita tuntuu kuitenkin asettavan se, että lasin lämmöneristykyky ei sovellu täysin Suomen talviin.

    http://www.rakentaen.net/remontointi/oikeiden-lasien-valinta-oikeaan-tarkoitukseen/

    VastaaPoista