Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. helmikuuta 2011

Home Sweet Home -esitys vieraili Helsingissä


Jyväskyläläinen Huoneteatteri vieraili Helsingissä esittämässä Home Sweet Home -sisäilmastonmuutos -näytelmän, joka on tragikomedia homekoulussa sairastuvan opettajan perhe-elämästä. Muutamassa kohtauksessa tragikoomisuus oli suorastaan nerokasta, kuten lääkäreiden, virkamiesten ja muiden ammattilaisten
surkuhupaisa dialogi. Hauskimmasta päästä oli idea tehdä kosteusvauriomikrobeista ihmishahmoisia asuntonäytössä kävijöitä. "Meidän budjetillamme tasakatto on vain haave". Välittäjä: "Kosteusvaurioita löytyy valmiiksi, mutta eihän tämä toki mikään 80-luvun koulu ole".

Lainauksia roolihahmoilta, ihan ihmistä esittäviltä:

"Toisten kodeissa vierailu on välillä haastavaa"

"Ei täällä mitään homekoiria tarvita! Talo on uusi. Ite tehty!"

"Sullahan on virka! Niillähän on velvollisuus etsiä sulle puhdas työpaikka"

"Kerran se sai reaktion kirjastosta lainatun cd-levyn kansista"


Esitysten välillä oli paneelikeskustelu, jossa oli tosin harmillisen vähän väkeä (tiedotus tökki? paikan sisäilma karsi altistuneimmat ulkopuolelle?). Kuntien velvollisuus kilpailuttaa hankkeet ja taipumus valita halvin, laatu unohtaen, oli yksi puheenaiheista. Taloyhtiöiden hallituksissa on puolestaan vaikea vakuuttaa maallikot siitä, ettei halvin remontin tekijä ole useinkaan paras vaihtoehto. Eräs äiti kertoi lastensa päiväkodista, jossa sai itsekin oireita jo muutaman minuutin lastenhakureissulla. Päiväkodin asenne oli, ettei ongelmasta pidä puhua kohun välttämiseksi.

"Jos oikeasti laskettaisiin, mitä kaikkia kuluja ihmisten oireilusta ja remonteista seuraa, ja tehtäisiin jatkossa rakennukset laadukkaasti, niin säästettäisiin nyt korjauksiin ja sairasteluihin kuluvat rahat", sanoi yksi panelisti.

3 kommenttia:

  1. Voi että, olisi kiva joskus nähdä tämä. Tulisipa siitä video!

    - Siili

    VastaaPoista
  2. Home-esitys on kuvattu tammikuussa Jyväskylässä Sisäilmayhdistys ry:n omaan käyttöön, ja tallenne on nyt leikkausvaiheessa. En tiedä tarkkaa valmistumisaikaa tms, mutta yhdistyksestä voi asiaa tiedustella.

    t. Jari Määttä/"Home sweet home-isä Juha Kohonen"

    VastaaPoista
  3. Tai siis ymmärtääkseni tuo kuvaus on tehty myös Hengitysliiton alueiden ja niillä toimivien hengitysyhdistysten käyttöön.

    Seppo Salminen
    Keski-Suomen Hengityshyhdistys

    VastaaPoista