kuva: Kuningaskuluttaja |
Kuningaskuluttaja käsitteli helmikuussa 2013 mm. homesiivouksissa käytettyjä biosidi-myrkkyjä. Tutkijoiden mukaan myrkkyjä on yhä myynnissä. Tukes valvoo biosideja Suomessa. Ylitarkastaja Kimmo Karhi sanoo, että osa firmoista voi käyttää aineita turvallisella tavalla.
Helsinkiläinen Kirsi osti uuden asunnon, jossa alkoi oireilla: kurkkuoireet, pääkipu ja väsymys ilmaantuivat. Astiakaapissa oli outo haju. Kävi ilmi, että keittiön remontissa oli edellisten omistajien jäljiltä jäänyt puuttumaan viemäristä osia, jolloin likavesi oli päässyt vuotamaan tiskipöydän alle. Saneerausfirma saapui, mistä seurasi toisenlaine paha haju. Kirsin oireet pahenivat heti desinfioinnin jälkeen. Hajusteet alkoivat häiritä, joten Kirsi oli herkistynyt muillekin kemikaaleille.
Saneerausfirma ei kertonut, mitä ainetta olivat käyttäneet. Isännöitsijän kautta selvisi, että kyse oli Formula429 Plus –liuoksesta. Käyttöohjeen mukaan paikalla ei saisi olla desinfioinnin aikana, mitä Kirsille ei oltu kerrottu. Yrityksen vastaus virheeseen oli välinpitämätön. Liuos sisältää mm. PHMB:tä, joka on Euroopan kemikaaliviraston alaisen riskinarviointikomitean mukaan jopa tappavaa hengitettynä, ja vaurioittaa hengityselimiä. Sen kaltainen biosidi PHMG on kielletty helmikuusta 2013 lähtien EU:ssa. PHMB on yhä laillinen. Muita tuotemerkkejä ovat mm. MCF ja BioVAsa. Tavallisissa kaupoissa on myyty mm. Softcare-ainetta huonekalujen desinfiointiin ja Hygisoft-nimistä ainetta käsien desinfiointiin.
Biosideja tutkinut professori Mirja Salkinoja-Salonen kertoo, että aineet ovat vaarallisimpia hengitettyinä, koska ne pääsevät pieniin keuhkoputkiin saakka. Terveyshaittoihin vaikuttaa määrä ja altistuksen pituus. Testimaljoilta irtosi myrkkyä vielä 9 huuhtelukerran jälkeenkin.
Helsingin yliopiston mikrobiologi Maria Andersson kertoo, että tutkimuksissa selvisi, että biosidit eivät edes tapa kaikkia homeita, vaan pienentävät lajikirjoja, mutta jättävät eloon voimakkaimman lajin. Se saattaakin tuottaa suuria määriä myrkkyjä. Kirsin asunnosta löytyi desinfioinnin jälkeen tiskipöydän alta löytyi kolmenlaisia mikrobeja. Jutuntekohetkellä oli epäselvää, mihin toimiin taloyhtiö aikoi ryhtyä, sillä se odotti ympäristötarkastajan lausuntoa asiasta.
Helsingin Sanomat kertoi 1.2.2013 vantaalaisesta Minna Tiihosesta, joka osti asunnon, jossa alkoi tulla oireita pian muuton jälkeen: kuumetta, iho-oireita ja silmätulehduksia. Lapset joutuivat aloittamaan astmalääkityksen. Salkinoja-Salonen löysi kaikista huoneista myrkyllisiä mikrobeja. Perhe muutti vuokralle. Asunnon myyjä ja rakennuttaja SRV kiisti homeen, mutta ilmoitti puhdistavansa asunnon. Salkinoja-Salonen otti uudet näytteet sen jälkeen, kun koti oli väitteiden mukaan todettu vaarattomaksi. Näytteet olivat myrkyllisiä, mutta mikrobit olivat kadonneet. Vaikuttikin siltä, että kemialliset aineet selittivät toksisuuden. SRV paljasti, että asunto oli desinfioitu PHMG:tä sisältävällä MCF:llä. Insinööritoimiston Vahasen lausunnon mukaan yhdisteen pääsy elimistöön on epätodennäköistä. Salkinoja-Salonen on eri mieltä:
"Ei asuntoja saisi käsitellä tällaisilla myrkyillä. Biosidit on tarkoitettu haittaeliöiden torjumiseen, eivätkä esimerkiksi lapset ole mitään haittaeliöitä"
Tiihosen perhe on herkistynyt mikrobeille, kemikaaleille ja hajuille. Tiihonen sanoo tuntevansa, että mihinkään ei voi enää luottaa.
Salkinoja-Salonen tietää, että mm. Kauniaisten kaupungintalo on käsitelty PHMG:llä. PHMG:n lisäksi Akacid kiellettiin helmikuun alussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti