-Opettaja-lehti ja STT uutisoivat 10.8.2012 OAJ:n keväällä 2012 tekemästä kyselystä, jonka mukaan 2/3:ssa päiväkodeissa ja kouluissa on sisäilmaongelmia.
"Rehtorien ja johtajien mukaan noin 40 prosentissa sisäilmaongelmaisista työpaikoista työnantaja ei ollut lainkaan tai riittävästi ryhtynyt korjaustoimiin."
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi MTV3:n uutisessa heidän yllättyneen ongelman laajuudesta. "Meillä on valitettavasti lukuisia esimerkkejä siitä, ettei työtä ole pystytty tekemään enää lainkaan, jolloin sairaseläke on edessä."
-Helsingin Sanomissa oli heinäkuussa juttusarja Kuvataideakatemian ongelmista. Viimeisessä artikkelissa kuvaillaan osuvasti sitä, miten sisäilmaongelmien hoito työpaikoilla usein menee:
"Ongelmaa ratkomaan kootaan usein sisäilmaryhmä. Siihen kuuluvat yleensä työpaikan johto, kiinteistön omistaja, työterveyslääkäri ja ehkä ulkopuolinen ekspertti. Ryhmä teettää sisäilmamittauksia ja oirekyselyjä. Mittaukset ovat usein melko puhtaita, ja kyselyt näyttävät, että ongelma koskee työpaikan vähemmistöä. Johto vetoaa vastuukysymyksissä sisäilmaryhmään, ja ryhmä vetoaa juuri tehtäviin toimenpiteisiin. Usein juuri jotain kanavaa ollaan putsaamassa tai ilmanvaihtoa säätämässä, ja sitten ongelma varmasti poistuu. Näin voi jatkua vuosia. Kokonaisvastuuta ei ota kukaan. Kukaan ei kysy, onko ihmisiä terveellistä pitää rakennuksessa."
-Helsingin Sanomat uutisoi kesäkuussa homepakolaisten tilanteesta.
-Aamulehti uutisoi 12.6.2012 STT:n jutun, jonka mukaan Hengitysliitto vaatii, että sisäilmaongelmien aiheuttamat ongelmat tunnistetaan paremmin. "Liiton mielestä terveydenhuollon ammattilaisten on saatava lisää koulutusta kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamista terveyshaitoista ja niiden tunnistamisesta. Koulutusta tarvitsevat myös sosiaaliturvan ammattilaiset."
-Opettaja-lehden numerossa 18/2012 ruotsin kielen lehtori Marja Veteläinen kertoi 10-vuotisesta sinnittelystään hometyöpaikalla huonoin seurauksin.
-Kemia-lehden nro:ssa 3/2012 oli laaja artikkeli ongelmasta.
-Keskisuomalaisessa oli 24.4.2012 Jyväskylän yliopiston professorin Leena Laurisen kirjoitus hänen sairastumisestaan yliopiston rakennuksissa.
"Minulle nuo rakennukset ovat yhdessä puitujen sairauskokemusten monumentteja ja yhden noin 40-vuotiaana homeastmaan kuolleen tutkijanaisen hautamuistomerkki."
"Yliopistossa työskentelee väistötiloissa 1100 ihmistä, kun henkilökunnan määrä on 2500. Vaikka rakennuksia on peruskorjattu, tilanne on tämä. Kun homeitiöt valtaavat talon kerran, on niistä näköjään mahdoton päästä täysin eroon. Edes hyvin korjatussa S-rakennuksessa en sairauteni takia pysty oireitta olemaan. Homeastma kehittyy vähitellen, itse työskentelin 20 vuotta kosteusvaurioista kärsineissä rakennuksissa ennen sairastumistani. "
Sama lehti kertoi 30.4., että yliopiston ongelmatalo E-rakennuksen tiloja vuokrataan eteenpäin yrityskäyttöön. Korjaustöitä tehdään ennen vuokrausta.
-Savon Sanomissa oli 21.4.2012 poikkeuksellinen näkökulma sisäilmaongelmiin. Artikkelissa annettiin ymmärtää, että ihmiset tilaavat koteihinsa turhaan homemittauksia, vaikka ongelmien syynä olisi liian vähäinen siivoaminen. Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastajan Heikki Kallungin mukaan ihmiset eivät ymmärrä ilmanvaihdon merkitystä sisäilmalle, mikä on totta, koska kukaan ei heille sitä kerro, mutta erikoisempi on väite, että kosteus- ja homevaurio olisivat tyystin eri asioita. [Käsittääkseni mikrobit alkavat kasvaa hyvin nopeasti aina kun rakenteissa on kosteutta ja ravinteita, ja niitähän piisaa.] Artikkelista tuli vaikutelma, että nyt kun sisäilmaongelmista on uutisoitu yhä enemmän, halutaan kansalaisia rauhoitella.
-Valkeakosken Sanomissa oli 5.4.2012 juttu hoitajasta, joka oireili paikallisen terveyskeskuksen vuodeosasto 2:lla poskiontelotulehduksilla, kolmella keuhkokuumeella, silmätulehduksilla, äänen käheytymisellä, väsymyksellä ja astmaoireilulla. Hän työskenteli osastolla kuusi vuotta ennen siirtoaan. Oireet ovat vähentyneet. Enää ei väsytä eikä ääni käheydy, mutta hoitaja on huolissaan osastolle jääneistä työkavereistaan, joista osa oireilee. Hän on kuullut, että hoitajia on tästä syystä siirretty muihin pisteisiin jo vuosia aikaisemmin, mikä on hänestä kummallista, koska sehän ei ongelmaa ratkaise. Vuodeosaston remonttia on suunniteltuja huhujen mukaan vuodelle 2014 tai 2016. Työsuojeluvaltuutetun mukaan osastolle on tulossa uusi ilmastointikone.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti