Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

8. joulukuuta 2012

Italian kouluissa pahoja homeongelmia


On harhaluulo, että Suomi olisi poikkeus sisäilmaongelmien suhteen. Turun Sanomat kertoi 7.12. Italian homekoulujen ongelmista.

La Giustinianan yläasteella Roomassa kosteuden voi haistaa. Koulu on niin kostea, että sateisena päivänä homeelle allergiset oppilaat jäävät kotiin. Koulun alueella on myös asbestia, jonka purkamiseen ei ole rahaa.

Lukemattomat Italian koulut ovat La Giustinianan tavoin huonossa kunnossa. Lokakuussa Triestessä 17-vuotias opiskelija loukkaantui lievästi saatuaan päälleen palan koulun ulkoseinää. Vuonna 2008 piemontelaisessa lukiossa toinen 17-vuotias opiskelija kuoli luokan sisäkaton romahdettua.

"Cittadinanzattiva-kansalaisjärjestön mukaan joka viides koulu ei ole turvallinen. Vain 24 prosentilla kouluista on tarvittavat turvallisuustodistukset ja joka kymmenes koulu kärsii rakennevaurioista."

Kouluista 45 % on pyytänyt korjaustoimenpiteitä, mutta niitä ei ole tehty yli puolessa tapauksista.

Rehtori Anna Maria De Luca kertoo, että koulujen saama rahoitus on vähentynyt valtavasti. "Ennen vaaleja koulutuksen julistetaan olevan ykkössijalla, mutta vaalien jälkeen ei tapahdu mitään."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti