Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

11. lokakuuta 2012

Tutkijaryhmä: Homesienen myrkyt vaurioittavat soluja


Helsingin Sanomat uutisoi 10.10.2012, että Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on selvittänyt yhden syyn siihen, miksi sisäilmaongelmat sairastuttavat ihmisiä. Kosteusvauriotiloissa yleisen trichoderma longibrachiatum -sienen tuottamista myrkyistä löytyi syylliset, jotka tutkijaryhmä nimesi trilongiineiksi.

"Tutkimuksessa havaittiin, että trilongiinit pystyvät imeytymään elimistön kudoksiin ja soluihin ja kaivavat sinne häviävän pieniä nanokanavia. Nanokanavat häiritsevät elimistön omia viestikanavia, jotka ohjaavat sydän-, hengityselin- ja hermosolujen toimintaa."

Lääkkeet eivät korjaa vaurioita, ja tutkimusryhmän johtopäätös onkin, että sairauksia voidaan torjua vain korjaamalla ongelmarakennukset.

Tutkimusryhmän johtaja, mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen kertoo, että kaikki sisäilmasairaudet eivät tällä selity, mutta löytö on yksi läpimurto. Hän uskoo, että tulos selittää esimerkiksi hermosto-oireiden yleisyyttä ongelmarakennuksissa. Ihmiskeho pystyy tuottamaan uusia soluja vaurioituneiden tilalle, mutta hermosolut uusiutuvat huonosti tai eivät lainkaan.

"Salkinoja-Salonen näkee tässä mahdollisen yhteyden myös lasten diabeteksen yleisyyteen Suomessa. 'Insuliinia tuottavat haiman beetasolut eivät nekään uusiudu, ja meillä on niitä vain varastollinen syntyessämme. Se, että myrkyt tuhoavat niitä jo varhain, saattaa selittää yleisyyttä.' Sietokyky myrkyille on yksilöllistä. Oireilun todennäköisyys kasvaa sitä mukaa mitä enemmän myrkkyä elimistöönsä saa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti