Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

16. maaliskuuta 2012

Tapiola ja Skanno riitelevät oikeudessa ongelmakiinteistöstä

MTV3:n 45 minuuttia-ohjelmassa oli 14.3.2012 juttua, siitä, että vakuutusyhtiö Tapiola ja sisustusalan liike Skanno riitelevät käräjäoikeudessa Tapiolan Skannolle vuokraamasta Espoon Nihtisillassa sijaitsevasta kiinteistöstä. Syksyllä 2009 osapuolet tekivät viiden vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen tiloista. Pian Skannolle selvisi, että lämpötila tiloissa on kesäisin yli 30C ja talvisin vain 14C. Tapiola ei Skannon toimitusjohtajan Barbara Roosin mukaan reagoinut heidän lukuisiin valituksiinsa, joten Skanno lakkasi maksamasta vuokraa tiloista kesällä 2010. Tällöin Tapiola hyvitti parin kuukauden vuokran ja Skanno jäi tiloihin, kunnes ongelma toistui kesällä 2011. Henkilökunta oli alkanut sairastella kuumeella ja infektioilla. Yhdellä työntekijällä ehti puhjeta astma. Sisäilmatutkimusta pyydettiin, mutta koska sitä ei saatu, Roos teetti itse sisäilmatutkimuksen, jonka mukaan kiinteistö ei sovellu nykyiseen käyttöön mm. liian alhaisen lämpötilan ja sisäilman sisältämien mineraalivillakuitujen takia.

Tapiola yritti hakea Skannoa konkurssiin ilman laillisia perusteita, mutta veti hakemuksen takaisin. Tapiolan muut vuokralaiset soittivat Roosille ja kertoivat vastaavista sisäilmaongelmista. Esimerkiksi samassa kiinteistössä toimiva Tiltun koirakoulu kärsi teknisistä ongelmista, ja yrittää nyt purkaa vuokrasopimusta Tapiolan kanssa. Koirakoulun toimitusjohtaja on sairastellut, mutta ei ole saanut pyytämiään mittauksia.

Tapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs sanoo heidän korjanneen jatkuvasti kiinteistöä. Heidän mukaansa tiloissa ei ole sellaisia puutteita, jotka olisivat este liiketoiminnan harjoittamiselle. Skanno on hakenut 1,5 milj. euron korvauksia konkurssihakemuksesta. Tapiola pitää konkurssiin hakemista perusteltuna maksamattomien vuokrien takia, mutta Skannon haaste sai heidät perumaan sen, mikä on Särsin mukaan tavanomaista toimintaa. Tapiola on vasta hiljattain ryhtynyt tekemään sisäilmatutkimusta, jotta "ei haittaisi kenenkään liiketoimintaa", tyhjässä tilassa kun on helpompi tutkia. Tapiola ei hätkähdä sitä, että tyytymättömiä vuokralaisia on useampia, sillä heillä on yli 4 000 vuokrasopimusta, joten joukkoon mahtuu Särsin mukaan monenlaista.

***

Ohjelmasta muodostuu mielikuva, että Kiinteistö-Tapiolaa ei pätkääkään kiinnosta vuokralaistensa terveys ja liiketoiminnan sujuminen, ainoastaan vuokrarahojen katkeamaton virta. Voi toki olla, että sisäilmaongelmien vakavuus ei ole rahastojohtajalle tuttu asia...Olisi suotavaa, että kiinteistöalalla toimivat vuokranantajat olisivat kiinnostuneempia kiinteistöjensä laadusta. Noin monta vuokrakohdetta omistavalla taholla luulisi olevan varaa vaatia rakennuksilta laatua, tai vaikka purkaa ongelmapesät pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti