Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. maaliskuuta 2012

Aurinkorannikon homekoulu

MOT: Aurinkokoulun varjot -ohjelmassa kerrottiin 19.3.2012 hyvämaineisen Espanjan Fuengirolassa sijaitsevan Aurinkorannikon suomalaisen koulun piilevistä ongelmista.

”Aurinkorannikon koulu on suurin ja eniten valtiontukea saava ulkosuomalainen koulu. Tänäkin vuonna se saa kaksi miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahoja”

Syksyllä 2012 koulutyö alkoi laajennuksen ja remontin jälkeen. Opettaja Jussi Kuosmanen kertoo sanoinkuvaamattomasta lemusta koulussa, josta raportoi koulun hallitukselle ja esimiehelleen.

syyskuun 3. päiväköhän se oli niin tuli ne ensimmäiset homekasvit oikein kunnolla näkyviin. No siellä oli koko värikirjo että tummanruskeeta ja harmaata ja mustaa hometta ja sitten tätä vihertävää ja tämä on luokassa”

Kuosmanen oli jo aikaisemmin huomannut että laajaa rakennusprojektia tehtiin kovalla kiireellä. Betonilattioiden ei annettu kuivua riittävän kauan, vaan märän valun päälle laitettiin muovilaminaatit. Aika nopeasti sen jälkeen alkoi näkyä hometta monessa eri paikassa.”

Kuosmasen vaimo alkoi oireilla:

"Oikeastaan nyt vasta käsitin jälestä joulun jälkeen että kuinka monesti hän sanoi niistä pääkivuista vihlovista pääkivuista ja nyt oli jo ennen joulua semmoinen että vasemmasta silmästä oli jo tarkennus hävinnyt muutamasta olikohan ne pari luokkaa siinä mitkä on ne pahimmat. Huoli on kyllä ihan selkee."

Niina Niemi kertoo 7-vuotiaasta pojastaan, jonka oireet olivat päänsärkyä, pahaa oloa, väsymystä, nenäverenvuotoa ja oksentelua. Joululomalla oireet katosivat, ja alkoivat taas koulussa.

koulun johto kielsi homeongelman. Vasta vanhempien painostuksesta koulun hallitus ja rehtori järjestivät tiedotustilaisuuden tammikuussa. Mutta ongelmien vähättely jatkui.”

Syksyllä tehtiin kaksi eri hometutkimusta jotka tulivat samoihin lopputuloksiin: Koulussa on niin korkeita homearvoja sekä runsaasti sädesientä että ne ovat selkeä terveysriski. Näitä tutkimuksia ei ole annettu vanhemmille.”

Homeongelmien salailu sai joukon vanhempia yhteen, jolloin alkoi paljastua hämmästyttävää tietoa rakentamisesta ja koulun rahojen käytöstä.

Toimittaja haastatteli opetusministeriön opetusneuvosta Jari Rajalaa aiheesta. Haastattelun perusteella ulkosuomalaiset koulut saavat pyörittää toimintaansa miten lystäävät valtion rahoilla. Nyt koulu aiotaan kuitenkin tarkastaa, ensimmäistä kertaa sen 20 vuotisen historian aikana. "Kun ensimmäisen kerran soitin opetusneuvos Jari Rajaselle hän ei ollut tietoinen Aurinkorannikon koulun ongelmista – joita on ollut jo vuosia. Rajanen ei puhunut tarkastuksesta mitään."

Useat opettajat ovat vuosien varrella ottaneet yhteyttä suomalaisiin viranomaisiin - mutta ongelmiin ei ole puututtu. Sen sijaan, työntekijälle on koitunut ongelmia. Sirpa Jokinen irtisanottiin sen jälkeen kun hän oli tehnyt kantelun lääninhallitukseen.

Ohjelma sai monet kommentoimaan aihetta keskustelupalstalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti