Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

11. helmikuuta 2012

Miten käy uusien työntekijöiden Toinen Linja 7:ssä?

Toinen Linja 7, teräksinen talo v. 1965
(kuva: Oikotie)

Ajankohtaisen Kakkosen homepakolaisten kohtalosta kertovassa viime syksyn jaksossa kerrottiin Helsingin kaupungin toimitilojen omistamasta (lähellä sisäilmaongelmista kärsinyttä ja kalliisti remontoitua Kallion virastotaloa) lähellä olevasta Toisen Linjan rakennuksesta, jonka seinävaipat ovat vuotaneet ja kellarissa on ollut kosteusvaurio. Remontteja on tehty n. miljoonalla eurolla. Kiinteistöviraston asunto-osasto muutti pois terveyssyistä. HKL:n pääkonttori jatkaa yhä 6. kerroksessa.


Helsingin Sanomat kertoi 27.10.2010, että kiinteistöä on korjattu työntekijöiden sairastelun takia jo vuodesta 2007. "Julkisivua on korjattu ja ilmastointia parannettu kerros kerrokselta. Silti oireet jatkuvat. Ilmiö on tuttu useista julkisista tiloista ympäri Suomea." 

Sain kuulla, että nyt Helsingin kaupungin henkilöstökeskus on muuttamassa sisäilmaongelmaisesta Ensi Linja 1:stä tähän Toisen linjan myrkkytaloon. Ja että työntekijät ovat tietoisia siitä, minne ovat menossa. Ihmiskokeet siis jatkuvat, uskomatonta.

Myös Pasilassa toimivalla HSL:llä on ilmeisesti ongelmia:


Kirkko & Kaupunki lehden 1.2.2012 numeron lukijapalstalla nimimerkki "Terveyttä kaikille" kertoo ystävänsä työskentelevän Helsingin seudun liikenteellä. Työpaikan sisäilmassa on mittauksissa löydetty toksiineja, ja ihmiset ovat joutuneet vaihtamaan työhuoneita ja siirtymään etätöihin. Osalla oireet katoavat aina viikonlopuiksi. Kirjoittaja kysyy, miksi Uudenmaan työsuojelupiiri ei puutu asiaan, ja miksi HSL:n hallitus ei välitä työntekijöistään eikä vaadi rakennuksen omistajaa korjaamaan ilmanvaihtoa. HSL samalla kampanjoi puhtaan ilman puolesta markkinoidessaan joukkoliikenteen hyötyjä. Kirjoittaja vaatii puhdasta sisäilmaa HSL:n työntekijöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti