Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

13. helmikuuta 2012

Säkylän varuskunnassa on sisäilmaongelmia

Turun Sanomiin kirjoitti 12.2.2012 huolestunut sairastuneen varusmiehen äiti, jonka mukaan Säkylässä on sisäilmaongelmia. Hänen poikansa meni armeijaan innostuneena, mutta päätyi kahdessa kuukaudessa A-miehestä Ö-mieheksi. Armeijasta jäi käteen astma.
"Kuukauden jälkeen keskeyttäneitä oli todella paljon. Poikani joutui sairauskierteen vuoksi keskeyttämään palvelunsa kahden kuukauden jälkeen. Hän kävi pyytämässä esimieheltään siirtoa johonkin toiseen varuskuntaan jatkaakseen koulutusta, koska Säkylä on homeessa. No, vastaus oli, ettei siirto onnistu, koska varuskunnissa pitää säilyttää miesvahvuus."
"Kun tuli valapäivä, oli hirveä helle, monet alokkaat sairaita, silti heidät pantiin pyöräilemään valatilaisuuteen 50 kilometrin päähän. Tämän oma poikani vielä kesti, mutta muutamia tuupertui matkalla."
 ***
Enpä ole nähnyt Suomen puolustusvahvuutta koskevissa puheenvuoroissa huolestuneisuutta siitä, missä taistelukunnossa kasarmien sairastuttamat varusmiehet mahtavat olla. Porin prikaatin nettisivuilla kerrotaan heidän kouluttavan "rautaisia" puolustajia... 

Edit:

Turun Sanomissa on artikkelipuolella tänään 16.2. varuskunnan vastuunalaisten vastakkainen näkemys Säkylän tilanteesta. Ilmanvaihto-ongelmat myönnetään, ja rakennukset odottavat peruskorjausta, joka alkaa näillä näkymin vasta 2015. Kasarmeissa on koneellinen poistoilma.

Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Markku Heinonen sanoo, että hometta Säkylässä ei ole. Porin Prikaatin huoltopäällikkö, majuri Timo Rantala kertoo, ettei sisäilmamittauksissa ole löydetty mitään hälyttävää. Aamuista huonoa sisäilmaa on pyritty vähentämään opastamalla oikeanlaiseen tuulettamiseen. Vuodesta 2008 tiedetään 4-5 mahdollisesti sisäilmasta pitkäaikaisesti sairastunutta tapausta. Varuskunnan terveydenhuollossa on havaittu vain pitkittyneitä flunssia. Heinosen mukaan asiaan suhtaudutaan vakavasti, ja jos sisäilmatutkimuksissa ilmenee jotakin epänormaalia, voidaan korjaamista kiirehtiä rakennusohjelman ohitse.


**
Millaisia sisäilmatutkimuksia siellä mahtaa olla tehty? Niitähän on moneen lähtöön ja monien toimivuus on kiistanalaista viitearvoista puhumattakaan. Onko kasarmeissa painovoimaista tuloilmaa? Jos ei, miksi tuloilmaventtiileitä ei ole asennettu? Pelkkä satunnainen tuuletus ei korvaa jatkuvaa korvausilmantarvetta. (Jos vääränlainen ilmanvaihtosysteemi on pilannut rakennuksen, ei jälkeenpäin remontoitu ilmanvaihtolaitteisto toki enää korjaa tilannetta.)

6 kommenttia:

  1. Samoja ongelmia on Keskisuomalaisen lehtitietojen mukaan myös Keuruun varuskunnassa.

    VastaaPoista
  2. Minun pojalleni kävi täsmälleen samalla tavalla Säkylässä. Hänkin aloitti heinäkuun alussa armeijan innostuneena ja suunnitteli siitä jopa uraa itselleen. Hän kesti olla siellä 6 viikkoa ja siitä ajasta 5 viikkoa sairauskierteessä. Hänelläkin todettiin astma.

    Samanlaisia sisäilmaongelmia on lehtitietojen mukaan myös Parolannummella. Armeijan käyneet varusmiehet ovat kertoneet samankaltaisia tarinoita myös Vekaranjärveltä ja Niinisalosta

    VastaaPoista
  3. Kyllä. Parolannummella on jouduttu ambulanssikin kutsumaan paikalle. Hesarin mukaan vain kolmannes varuskuntien rakennuksista on kunnossa.
    http://homegate2011.blogspot.com/2011/04/urheilija-sai-intissa-parissa.html

    VastaaPoista
  4. lähdin kyseisestä varuskunnasta 3kk sitten iho ongelmien vuoksi eli suoraan sanoen ihoni kuoriutui pois. 7 viikon silmätulehdus oli ja varuskunta sairaalassa annettiin monta eri lääkettä siihen mutta ei auttanut tilannetta yhtään. Menin sitte lomilla ihotautilääkärille joka totesi heti että homeesta johtuu kaikki ongelmat. kirjoitti sopivat lääkkeet ja taas mentiin 1kk eteenpäin kunnes ongelmat palasivat. pyysin siirtoa niinisaloon mutta se kiellettiin välittömästi. Hermoni menetin kyseisessä paikassa ja niin myös tupakaverini

    VastaaPoista
  5. Itse aloitin varusmiespalveluksen 2/2013 säkylässä. Samantien sairastuin hengitystie infektioon (kurkkukipu, poskiontelotulehdus, silmätulehdus nje) Sairastin noin 6 viikkoa. Olo parani aina lomilla, mutta paheni heti varuskuntaan palatessa. Kävin myös muualla lääkärissä, jossa sanottiin oireiden tod näk johtuvan homeesta. Ja niin sanoi myös sotilassairaalan lääkäri..

    VastaaPoista
  6. Täällä yksi lisää jolla samanlainen surullinen tarina nuoresta varusmiehestä. Terveenä meni heinäkuussa Säkylään ja kolmantena päivänä sairastui infektioon joka ei ole loppunut ja palvelua takana 2 kuukautta joka on suoritettu alikuntoisena/sairaana. Seuraksena poskiontelotulehduksia, keuhkoissa rohinaa, hengenahdistusta, voimattomuutta, yskää joka on kestänyt jo kaksi kuukautta, 3 antibioottikuuria ja 2 kortisonikuuria, lukuisat vastaanottokerrat varuskunnan lääkärillä joka ei ole lähettänyt nuorta jatkotutkimuksiin vaikka oireet ilmiselvät.Yksityislääkäri totesi tänään pojallani infektioastman ja kertoi että Säkylässä on yleisesti tiedossa sisäilmaongelma. Tämä kyseinen keuhkosairauksiin perehtynyt asiantuntija kertoi itse kouluttaneensa Säkylän varuskuntalääkäreitä sisäilmaongelmista kärsivien varusmiesten hoidossa. Lääkäri ihmetteli miten Säkylässä suljetaan silmät ja annetaan varusmiesten sairastua astmaan.

    VastaaPoista