Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. joulukuuta 2011

"Viranomaisilla on taipumus salata koulujen kuntotietoja"

Kansanedustaja Anna Kontula kirjoitti 26.11.2011 Tamperelaisessa homekouluista. Hänen lapsensa koulussa oli home-epäily joitakin vuosia sitten. Perhe päätyi odottamaan uuden koulun valmistumista, mutta sillä välin tyttärellä puhkesi astma. Suurin osa koulukavereista selvisi muutamalla ylimääräisellä flunssapäivällä, mutta Kontulan mukaan lasten istuttaminen homekoulussa on ”suunnilleen yhtä vastuullista kuin viedä luokka moottoritielle pelaamaan jalkapalloa". Viranomaisilla on taipumus salata koulujen kuntotietoja. Pahimmillaan Kontula on joutunut vaatimaan niitä hallinto-oikeuden kautta. Lapset ovat meidän kansallisaarteemme, Kontula muistuttaa.

Tellervo Tuominen kirjoitti vastineen (10.12.), jossa hän sanoo korruptiorakentamisen laadusta kärsivän vanhainkotien, koulujen ja sairaaloiden. Hän pitää rikollisluonteisena asiana homevaurioiden salaamista. Sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiapotilaat saavat korvauksia, vaikka sairastuttava vaikutus tuli tietoon jälkeenpäin. Sen sijaan homekoulujen kohdalla sairastuttamista voidaan pitää tietoisena. Tuomisen mielestä myös näissä tapauksissa terveyshaitat tulisi korvata ja vastuulliset virkamiehet panna tilille. Hän peräänkuuluttaa vanhemmilta joukkovoimaa ja organisoitumista asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti