Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. joulukuuta 2011

Sisäilmaongelmat laajasti esillä loppuvuodesta 2011

Ilkka Juvonen kirjoitti Opettaja-lehden mielipidekirjoituksessa 18.11.2011, että Helsingin opetusviraston johto, opetuslautakunta, Tilakeskuksen johto, työsuojelu, työsuojelupiirit eli aluehallintovirastot ja OAJ kyllä tietävät, miten vakava ongelma homekoulutilanne on, joten miksi mitään ei tapahdu.

Juvosen mukaan työsuojelupiirin tarkastaja sanoi ymmärtävänsä työnantajaa, koska "kaikki kouluthan ovat homeessa". Kaikki vaikutusvaltaiset tahot vaikuttavat ymmärtävän työnantajaa. Kuka auttaa ja ymmärtää jatkuvassa vaarassa olevia oppilaita?, Juvonen kysyy. Ilmeisesti ainoa mahdollisuus saada homeasiaa eteenpäin on aktiivisten vanhempien järjestäytyminen ja toiminta. Kirjoituksen mukaan koulujen johtokuntien tulisi kiireesti perustaa kunnissa omat hometalkoot. Tällä olisi varmasti painoarvoa ainakin opetuslautakunnassa.


Suomen Vanhempainliitto on julkaissut koululakko-ohjeet. Vähäkyrössä ja Yli-iissä homelakot tuottivatkin tulosta.



Sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakauslehti Tesso kirjoitti 2.12.2011 homeongelmista. THL:n kosteus- ja homevauriotutkija Aino Nevalainen sanoo, että mitkään vaurioiden mitta-asteikon kehittelyt eivät johda ongelman ratkaisuun, vaan siihen johtaa ainoastaan rakennusten kunnollinen korjaus ja hyvä kunnossapito. "Tutkijoita pitäisi Aino Nevalaisen mielestä kuunnella enemmän uusien rakennusmääräysten laadinnassa. Hän viittaa Tampereen tekniseen yliopistoon, jonka rakennusfysiikan asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet liian nopeasti tiukentuvat energiamääräykset." Nykyisin rakentajat saavat sakkoja viivästyksistään, Nevalainen kääntäisi asian toisin päin ja sakottaisi pikemminkin liian nopeasta aikataulusta.

Homepakolaisuus viittaa Nevalaisen mukaan uuteen ilmiöön, jossa jotkut ihmiset herkistyvät niin voimakkaasti kosteudelle ja homeelle, ettei lääketiede tunnista sellaista sairautta. "Yhteiskunnan kuuluisi auttaa heitä, koska he ovat sairastuneet ilman omaa syytään".

Yle uutisoi, että 1.12.2011 ”Homekoulut saavat oppilaat oksentamaan”. Esimerkiksi Lahdessa on tällä hetkellä kymmenkunta koulua, joissa on kosteusvaurioita. Monen perheen arkea varjostaa suuri huoli lasten terveydestä. Oireet ovat päänsärkyä, oksentelua, kuumetta ja lisääntyneitä sairauspoissaoloja. Pahin tilanne on Jalkarannan, Kiveriön ja Liipola-Kaikuharjun kouluissa. Liipola-Kaikuharjun henkilökunnasta on päivittäin sairauslomilla toistakymmentä ihmistä.

Yle kertoi 7.12.2011, että Lapin yliopistossa on meneillään tuhannen opiskelijan evakuointi uudisrakennuksen sisäilmaremontin vuoksi. Taiteiden tiedekunnan talo valmistui kuusi vuotta sitten. Käyttäjiä ovat vaivanneet mm. silmien kirvely, astma ja päänsärky. Tutkimuksissa paljastui, että talon muovimattolattioita hajottaa jatkuva kemiallinen prosessi, joka pilaa sisäilmaa. Remontti maksaa miljoonia. Yliopisto haluaa, että vastuut kustannuksista selvitetään.

YLE:n mukaan Konneveden yläkoulun ja lukion oppilaat marssivat ulos 9.12. puoliltapäivin vastalauseena koulun sisäilmaongelmille. Koulun rehtorin mukaan ongelmalliseksi koettuja tiloja on tutkittu, mutta selvityksissä ei ole ilmennyt merkkejä homeesta tai kosteudesta. Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Ruusa Pirkkalainen kertoo, että merkit sisäilmaongelmasta ovat kuitenkin selvät, ja oireet ovat lisääntyneet tänä syksynä tosi paljon, hän sanoo.

Satakunnan Kansassa on Hannu Pitkärannan kolumni "Koulun homearpajaisten päävoitto kestää koko elämän". Hänestä on häpeällistä, että länsimaiden sivistyneimmät lapset käyvät kouluaan homeisissa murjuissa. Varovaisenkin arvion mukaan suunnilleen 100 000 suomalaislasta ammentaa tulevaisuuden eväitä rakennuksessa, joka ajaa heitä kohti sairastumista joka ikinen oppitunti.

Pitkäranta muistuttaa, että Turun yliopiston työterveyshuollon ja työlääketieteen professori Tuula Putus arvioi taannoin MTV3:n haastattelussa, että jopa kolmannes kouluista on homeessa. Hänen mukaansa on lähinnä arpapeliä, kuka sairastuu.

"Siis vähän kuin lottoarvonta. Pallot pyörivät 200 päivää vuodessa, ja pikavoittoja tulee joka päivä. Neljällä oikein saa väsymystä ja päänsärkyä. Viidellä osumalla tarjolla on kuumeilua, huimausta ja pahoinvointia. Lähelle päävoittoa pääsee sairastumalla erilaisiin tulehduksiin ja joutumalla leikkauskierteeseen. Suurvoitoksi tarjolla on astma tai reuma loppuiäksi."

"Suomen valtio ja kunnat onnittelevat voittajia. Palkinnoksi on luvassa hiljalleen rapistuvaa julkista terveydenhuoltoa. Homekoulujen korjausavustukset on vähennetty ensi vuodeksi neljään miljoonaan euroon. Summa on lähinnä naurettava. Noin säälittävällä avustuksella homekouluongelma tulee korjatuksi ehkä muutamassa sadassa vuodessa. Paitsi että uusia homepommeja taitaa paukahdella paljon tiuhempaan tahtiin kuin tuolla rahalla niitä korjataan."

Pitkärannan mukaan Suomen Vanhempainliitto vaatii, että valtio myöntäisi vuosittain korjausrahaa 300–400 miljoonaa euroa. Liitto on nyt valmiina tukemaan vanhempainyhdistyksiä homekoululakoissa ympäri maata.

"Nykysuunnitelmien perusteella hallitus ja kansanedustajat näyttävät kääntävän selkänsä koululaisten terveydelle. Se on se, mikä tässä hävettää."

YLE:n mukaan (27.12.) asunnoissa ja julkisissa tiloissa on todettu vuonna 2011 ennätysmäärä sisäilmaongelmia ja kosteus- ja homevaurioita. ”Kuopiossa asuntojen terveyshaittaepäilyt ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.” Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallungille on kertynyt 240 asuntojen tarkastusta kosteus- tai homevaurioepäilyjen takia. Sen päälle tulevat noin 100 julkisissa tiloissa tehtyä tarkastusta. Terveystarkastajien tietoon tulee kuitenkin vain jäävuoren huippu tapauksista. Katso video Areenasta.

”Alalla arvioidaan, että piileviä ongelmia on tullut esiin kun sää on jatkunut poikkeuksellisen lämpimänä ja kosteana eikä kuivaa pakkaskeliä ole tullut.”

”Kuopiossa säännöllisesti tehtävissä päiväkotien tarkastuksissa epäilyjä sisäilmaongelmista paljastuu noin kolmanneksessa päiväkodeista.”

Seinäjoen seudulla  sisäilmaongelmien vuoksi on tehty tarkastuksia vuonna 2011 asuntoihin ja julkisiin kohteisiin yli 180. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on tarkastanut vuoden aikana 17 kosteusvaurioista kärsivää koulua tai päiväkotia. Katso videot 1 ja 2.

Tuula Putus pohtii blogissaan, pitäisikö homepotilaille järjestää samanlainen salainen klinikka kuin paperittomille maahanmuuttajille on perustettu.

”Homepotilaat ovat eräällä tavalla myös paperittomia. Monet heistä ovat myös kodittomia, vaatteettomia, kirjattomia, autottomia, varattomia, luottokelvottomia, eräät jopa toivottomia- mutta monet kuitenkin vielä työhaluisia ja työkykyisiä.”

”Poliisi antaisi varmasti homeklinikankin toimia rauhassa, jos vaan allergologit ja psykiatrit antaisivat potilaiden päästä avun äärelle.”

”Yhden ennenaikaisesti työelämästä eläkkeelle (psykiatrisin syin?) menetetyn potilaan hinta yhteiskunnalle on 100 000 – 300 000 euroa. Siihenkö meillä sitten on varaa? Onko meillä varaa antaa rakennusten rappeutua purkukuntoisiksi?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti