Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

18. joulukuuta 2011

KYS:ssäkään ei ole säästytty sisäilmaongelmilta

Kuopion Kaupunkilehti kirjoitti 29.10.2011 otsikolla "Homepakolaiset asenteiden uhreja". Jutussa kerrotaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskennelleestä, aikaisemmin terveestä ja aktiivisesti liikuntaa harrastaneesta, hoitajasta, joka rapistui hometyöpaikassa niin huonoon kuntoon, ettei jaksanut lopulta enää kävellä. Oireet alkoivat silmä-, poskiontelo- ja päänahkaongelmilla. Henkeä ahdisti ja rintakehää puristi jne. Tutkimusten, lausuntojen ja asenteiden ristitulessa hänen omanarvontuntonsa murtui. Hoitaja oireilee nykyään myös luonnonhomeille ja ihmisten vaatteiden epäpuhtauksille. Hän odottaa Kallaveden jäätymistä, sillä hänelle jäällä on paras ilma hengittää.

Kutsumustyöstä luopuminen oli hoitajalle raskasta. Hän perusti vertaisryhmän, jonne töissä yhä olevat tulevat salaa, jottei heitä leimattaisi luulotautisiksi. Sairastuneet tulevat usein julkiselta sektorilta. Hoitaja ihmettelee ihmiskokeiden tekemistä julkisen alan työntekijöillä. Lain mukaan työnantajan tulisi heti ilmoittaa, jos joki paikka on terveydelle vaarallinen eikä antaa oireiden pahentua.

KYSin hallintoylihoitaja kertoo, että heillä on toimintamalli sisäilmaongelmille, mutta vaikka korjauksia tehdään, kilpajuoksua käydään koko ajan uusien altistuskohteiden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti