Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

23. marraskuuta 2011

Anna-lehti: Nuori perhe sairastui vuokra-asunnossa

Anna-lehdessä nro 46 on juttu nuoresta perheestä, joka sairastui remontoidun jugendtalon vuokra-asunnossa Helsingissä. "Vaivat ilmestyivät salakavalasti. Tuli iho- ja suolisto-oireita, näkö- ja tuntohäiriöitä, tulehduksia, hengitysvaikeuksia ja ruokaintoleransseja." Pieni poika joutui mm. korvatulehduskierteeseen. Lääkärit määräsivät joka oireeseen eri lääkkeen osaamatta jäljittää aiheuttajaa. Sukulaismies ihmetteli vessassa maakellarin hajua ja vanhemmat ihmettelivät, miksi ovat jo kolmekymppisinä aina niin väsyneitä.

Vessan lattia avattiin ja tutkittiin. Remontin jälkeen pojalle puhkesi astma ja äidille tuli poskiontelontulehduskierre. Vaivat helpottivat hiihtolomalla. Isännöitsijä näytti vasta siinä vaiheessa vessan kuntotutkimustuloksen, josta ilmeni, että näytteessä oli 140 000 homeitiötä grammassa. Perhe muutti tuttavien nurkkiin ja aloitti uuden kodin etsinnän. Lopulta he löysivät 60-luvulla rakennetusta talosta sopivan asunnon. Mukana tuotu irtaimisto aiheutti kuitenkin yhä oireita, joten se oli käytävä läpi ja suurin osa heitettävä pois. Kirpputorilla he eivät halunneet myrkyllisiä tavaroitaan myydä. Irtaimiston uusimiseen on mennyt n. 10 000 euroa, ja paljon on vielä hankkimatta. Vakuutusyhtiö ei näissä tapauksissa tule vastaan.

Osa perheenjäsenten oireista on kadonnut, osa lievittynyt. Kukaan ei osaa ennustaa, kauanko toipuminen vie. Perheenäiti mieltää asian niin, että he ovat olleet vakavassa onnettomuudessa. Aiheesta ei kuitenkaan kannata juuri muille huudella, sillä se herättää pelkoa ja ahdistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti