Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

10. marraskuuta 2011

Miten tehdään homekoulu osa x

Helsingin Sanomissa oli 9.11.2011 juttu "Kirveellä reikiä koulun kattoon". Espoon Lintuvaaran koulun peltikatolta poistettiin jäätä viime talvena kirveellä ja rautakangella. Syntyneiden reikien kautta kattorakenteisiin pääsi runsaasti vettä, joka ei ole enää haihtunut. Nyt vesivahingosta ja homeesta kärsivä koulurakennus suljetaan kokonaan ja lähes 300 oppilasta siirretään muualle kolmen viikon päästä.

Kohtalokas vahinko paljastui vasta syyssateiden jälkeen. "Virolaiset lumenpudottajat ovat toimineet selvästi vastoin ohjeistusta, jonka mukaan katolla olisi saanut käyttää vain muovilapioita." Kunnossapitopäällikkö arvelee, että aikaisemmin tulleet homevauriot aktivoituivat rakenteisiin päässeen veden myötä. Edessä on täysremontti. "Muutoinkin perusparannusta vaativan koulun korjaus voidaan aloittaa vasta kolmen vuoden päästä."

Samat työmiehet ovat tehneet reikiä ainakin yhden toisen rakennuksen kattoon, mutta kirjelmiä on lähdössä myös muihin yrityksiin. Kymmenellä kaupungin omistamalla rakennuksella on paikkailtu kattoja lumenpudottajien huolimattomuuden vuoksi, mutta vesivahinkoja ei ole paljastunut lisää. Lumenpudottajat ovat työskennelleet Espoossa n. 300 rakennuksessa.

Helsingissä samoista ongelmista kärsittiin laajasti toissa talvena. Nykyään työmiehiltä vaaditaan työturvallisuuskortit ja jäätä sai poistaa vain höyrystämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti