Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

18. lokakuuta 2011

Sairastuneet tulevat yhteiskunnalle hyvin kalliiksi

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa otettiin kantaa 15.10.2011 julkisten ongelmarakennusten kestämättömään tilanteeseen.

"Työterveyslaitos laski vuonna 2008, että 75 000 oppilasta ja 10 000 aikuista oli vaarassa saada terveyshaittoja huonon sisäilman vuoksi kouluissa, joissa heidän on pakko opiskella tai opettaa."

Pääkirjoituksen mukaan lisää homeongelmista kärsiviä rakennuksia löytyy jatkuvasti. Home on ongelma myös sairaaloissa, päiväkodeissa, vanhusten hoitolaitoksissa ja virastotaloissa.

"Lastensuojelulaki velvoittaa turvaamaan lapsille terveellisen kasvuympäristön. Työsuojelulaissa todetaan, että työntekijöillä on oikeus tiloihin, joissa terveys ei vaarannu."

Homerakennusten korjausten viivyttely on erittäin lyhytnäköistä säästämistä. Lapsuudessa tai parhaassa työiässä sairastuvat ihmiset tulevat yhteiskunnalle hyvin kalliiksi – tosin vasta seuraavan tai sitä seuraavan hallituksen aikana.

Homevaurioisten rakennusten korjaamiseen ryhdytään kunnissa valitusten äänekkyyden perusteella. Lehden mielestä kuntien pitäisikin ottaa käyttöön auton vuosihuollon kaltainen tarkastus kiinteistöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti