Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

18. lokakuuta 2011

Kotiliesi: Hometalojen uhrit jätetään yksin

Uusimmassa Kotiliedessä (nro 20/2011) on seitsemän sivun juttu siitä, miten yksin sisäilmasta sairastuneet jäävät. Heidät leimataan helposti luulotautisiksi, joilla on "oireiden kokemisen häiriö aivoissa".

Työterveyshuollon professori Tuula Putus sanoo, että usein mikrobitutkimuksia ei haluta tehdä kustannusten pelossa, mutta sairauspoissaolot ja työkyvyn menetys tulevat paljon kalliimmaksi. Nuorten ihmisten pysyvää terveyden menetystä ei voi edes mitata rahassa, hän sanoo.

Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen kertoo hometalojen määrän lisääntyneen rakennustapojen uudistumisen seurauksena. Ennen vesikatto tehtiin ensimmäiseksi eikä viimeiseksi. Hän kritisoi myös sitä, että betoniin laitetaan jäänestoaineeksi ureaa, joka tuottaa kostuessaan sisäilmaan ammoniakkia. Niitä, jotka ihmettelevät, miksi vain osa sairastuu hometalossa, Salkinoja-Salonen muistuttaa, että sikainfluenssaviruskin sairastutti vain max. 10 % väestöstä. Silti kukaan ei väitä, etteikö sikainfluenssalta pidä suojautua.

"Epäilemällä sairastuneiden mielenterveyttä kiinteistön omistajilta, työnantajilta ja vakuutusyhtiöiltä säästyy suunnaton määrä rahaa" Salkinoja-Salonen

Artikkelissa kerrotaan myös useista homepakolaisista, kuten perheestä, joka menetti kaiken asuttuaan 10 vuotta hometalossa. Terveystarkastaja ei löytänyt mitään vikaa talosta. Lopulta kaatopaikalle meni 70 000 euron arvosta tavaraa. Diplomi-insinööri-perheenisä romahti tajuttuaan, ettei saa mistään apua. Toinen insinöörimies ihmettelee samaa, ja harmittelee mm. sitä, miten vaikea on löytää asuntoa, kun niitä ei pysty ensin testaamaan. Sopimattomastakin joutuu maksamaan kuukausien vuokran.

Homepakolaiset ry:n mielestä sairaus on virallistettava ja sille on saatava diagnoosinumero ja kodittomille on järjestettävä hätämajoitusta ja erityisasuntoja.

Kotiliesi kysyi useilta ministereiltä (Guzenina-Richardson, Risikko, Kiuru, Niinistö, Virkkunen), miten on mahdollista, että lääkärit tunnistavat huonosti sisäilmaoireet, että rakennuskanta tuottaa krooniseen sairauteen altistavia yhdisteitä ja että sairastuneet putoavat turvaverkkojen ulkopuolelle. Yksikään ministeri ei vastannut määräaikaan mennessä.

1 kommentti:

  1. Mitäpä ministerit sitten olisivat vastanneet? Että lääkärit eivät juuri tunnista sisäilmaoireilua ja että rakennuskanta voi sairastuttaa kroonisesti ja että sairastuneet jätetään tietoisesti sosiaaliturvan ulkopuolelle?

    Se on tärkeää, että media uutisoi myös niistä todellisista ja vaietuista seurauksista, mitä sisäilmaongelmat aiheuttavat.

    VastaaPoista