Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

14. lokakuuta 2011

Ojoisten homekoulussa ollut jo keuhkokuumetapauksia

Hämeen Sanomat kertoi 12.10.2011 Ojoisten koulun kärsivän vakavista sisäilmaongelmista. Kaupunki on tiivistänyt lattioiden ja listojen väliset raot ja tuonut eri puolille koulua tuloilmalaitteita. Rehtori ja oppilaiden vanhemmat kuitenkin pelkäävät, etteivät toimenpiteet riitä. Koululla on jo havaittu jopa keuhkokuumetapauksia.

Kaupungin sisäilmatyöryhmä on todennut, että tiloissa voi edelleen työskennellä. Lopullista päätöstä remontin aikataulusta ei ole vielä tehty, mutta hankkeen pitäisi alkaa syksyllä 2012 ja valmistua vuonna 2014. Rehtori arvioi, ettei koululla voida odottaa niin pitkään. Hän aloitti itse työt tammikuussa 2009 ja kuuli, että henkilökunta on oireillut jo vuosikausia. Asialle ei ollut kuitenkaan saatu mitään aikaan.

Kun henkilöstön oireet entisestään pahenivat, asiaa alettiin kunnolla selvittää. Rakenne- ja sisäilmatutkimuksissa mikrobivaurioita löytyi monesta kohdasta. Lisäksi rakennuksessa on useita kosteusvaurioita. Henkilökunnasta oireilee kymmenkunta henkilöä ja 21 oppilaan vanhemmat ovat raportoineet lapsien oireilusta: jatkuvaa flunssaa, kuumeilua, kurkkukipua, päänsärkyä, keuhkokuume, ääniongelmia, angiina, astman paheneminen, poskiontelotulehduksia, silmäoireita ja ihon kutinaa, rehtori luettelee.

Vaikka lähes koko koulu kärsii sisäilmaongelmista, eniten oireilua on esiintynyt neljässä luokkatilassa. Rehtori kysyi pihalle parakkia, mutta sellaisen saisi vasta ensi kesänä. Syyslomaviikolla koululla otetaan jälleen sisäilmanäytteitä, joiden tulokset valmistuvat joulukuussa.
Koululaisten vanhemmat ovat hyvin huolestuneita koulun homeongelmista. He pelkäävät, että koululaisille tulee ennemmin tai myöhemmin merkittäviä elämänlaatua heikentäviä ja jopa vakavia sairauksia. Yhdistyksen puheenjohtaja  ihmettelee, että vaikka oireilua on esiintynyt jo vuosia, ja ensimmäinen tarkastuskin koululla on tehty jo 2002, vanhemmat kuulivat asiasta vasta nyt. Yhdeksän vuoden takaisessa selvityksessä esitettiin mm. kahden siiven vesikaton uusimista ja luokkien peruskorjausta, mutta mitään näistä ei ole tehty.

Vanhemmat epäilevät lattialistojen tiivistysten ja muiden toimenpiteiden vaikutuksia sisäilman laatuun, sillä heidän mukaansa tutkimuksissa on osoitettu, että tiivistykset alkavat vuotaa jo puolen vuoden kuluttua. Tuloilmapumppujen saapumisen jälkeen lasten oireet ovat vain pahentuneet.

Yks vanhemmista kertoo poikansa sanoneen ongelmista kuultuaan, ettei halua saada astmaa tai päänsärkyä ja kysyi, onko hänen pakko mennä kouluun. "Siinä oli äitinä todella ristiriitainen olo todeta, että kyllä se kuitenkin näin on." Vanhempien mukaan edellisen sisäilmatutkimuksen tekijä oli pitänyt koulussa tehtyjä toimenpiteitä riittämättöminä ja myöntänyt, ettei itse suostuisi työskentelemään tiloissa.

"Miksi tutkimusyritystä nyt vaihdettiin? Herää kysymys, ettei ongelmia nyt vain haluta meikata piiloon. Kuka kantaa vastuu silloin, kun joku sairastuu todella pahasti? vanhemmat kyselevät."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti