Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

14. lokakuuta 2011

Kahdelle Keski-Suomen keskussairaalan osastolle käyttökielto v. 2012

Kuva: YLE Keski-Suomi

Jatkoa aiempaan:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on antanut käyttökiellon Keski-Suomen sairaanhoitopiirin keskussairaalan osastolle synnytyssalit toukokuusta 2012 lähtien ja Kinkomaan sairaalan osastolle 27 vuoden 2012 alusta lähtien.

Käyttökiellon tehosteeksi asetetaan synnytyssalit-osaston osalta 20 000 euron ja Kinkomaan sairaalan osaston 27 osalta 20 000 euron uhkasakot.

”Työterveyshuolto katsoi kesäkuussa, että terveyden kannalta korkeimpaan riskiluokkaan (= sietämätön riski) kuuluivat vastasyntyneitten teho-osasto, synnytyssalit, osasto 5, osasto 20, osasto 22 ja Kinkomaan sairaalan osasto 27.” 

”Työsuojeluviranomainen kuuli Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä, Kinkomaan sairaalan kiinteistön omistajaa ja molempien työpaikkojen työsuojeluvaltuutettuja. ”

”Työnantaja toimitti vastauksensa liitteenä Työterveyslaitoksen lausunnon, jonka mukaan kahdella osastolla eli synnytyssalit (C-siipi) ja Kinkomaan osasto 27 kosteusvaurioon liittyvät löydökset ovat niin selvät, että haitallista altistumista kosteusvaurioihin liittyviin epäpuhtauksiin voidaan pitää todennäköisenä. ”

Tilat pitää korjata viipymättä, mikäli niissä aiotaan jatkaa toimintaa. Työterveyshuollon antama uusi lausunto asiassa on samansuuntainen. 

Työterveyslaitoksen lausunnon mukaan muiden osastojen osalta ei ole näyttöä niin vakavasta terveyshaitasta, että käyttökiellolle olisi peruste. Näiltä osin tilanteen kehitystä ja työnantajan toimenpiteitä tullaan seuraamaan.”
 

Summat laskivat roimasti aiemmasta, ilmeisesti siksi, että osastojen määräkin laski. Olisi mielenkiintoista tietää, miten paljon ja millä tavoin näillä käyttökiellon ulkopuolelle jääneillä osastoilla oireillaan. Miten tilat tutkittiin? Kuinka riittäviä nykyiset tutkimusmenetelmät ovat, ja minkä verran työntekijät kärsivät siitä, jos tutkimusmenetelmät eivät vielä ole niin ajantasalla, että heidän oireilunsa osattaisiin todentaa? Ja minkä verran synnytyssalit-osastolla kärsitään siitä, että käyttökielto astuu voimaan vasta puolen vuoden päästä? Kuinka kauan ongelma on jatkunut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti