Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

29. toukokuuta 2011

Hoitajat etsivät puhtaita työtiloja Keski-Suomessa

kuva: Wikipedia
Keskisuomalainen kirjoittaa 29.5.2011 yli 40 Keski-Suomen keskussairaalan hoitajan olevan sairauslomakierteessä sisäilmaongelmien takia. Hallintoylihoitaja Kaija Heikura kertoo, että vakinaisessa työsuhteessa olevat hoitajat hakevat uusiin työpisteisiin avautuvia paikkoja olettaessaan niiden olevan terveitä. Tämä on uusi ilmiö hänen mukaansa. On haasteellista sijoittaa suurta altistuneiden joukkoa, hän kertoo. Sairaustapauksien määrä kasvaa jatkuvasti. Henkilöstöjohtaja Eeva Aarnion mukaan moni kertoo jo työhaastattelussa olevansa valmiiksi altistunut, mitä Aarnio pitää tärkeänä tietona. Kukaan ei halua töihin paikkaan, jossa henkilökunta oireilee.

Henkilökuntaryhmien välillä on suuria eroja sairastavuudessa. Hoitajilla on eniten poissaoloja ja lääkäreillä vähiten. Lääkärit tosin tekevät melko paljon osa-aikatyötä muihin verrattuna.

Vastasyntyneiden teho-osasto on yksi keskussairaalan huonoja tiloja. Vauvoille tiloista ei ole hoitajien tavoin haittaa, jutussa sanotaan. (Mitä ihmettä? toim. huom.) Sairaalan tiloista yli 18 000 neliötä on välitöntä korjausta vailla. Korjauskustannusarvio on 69 milj. euroa.

EDIT:

Minulle kerrottiin, että keskussairaalassa on muutama lääkäri kuollut työpaikalleen eikä selvää kuolinsyytä saatu selville. Surullinen ajatus, jos osa tosiaan työskentelee myrkyllisissä tiloissa ja lopulta kuolee sinne vain tietämättömyyden tai välinpitämättömyyden seurauksena. Lisäksi mitä tulee eroihin poissaoloissa, niin hoitajat kuulemma tekevät pidempää päivää kuin lääkärit, ja toki lisätienestit houkuttelevat tekemään extravuoroja.

EDIT2:

Helsingin Sanomat uutisoi 25.8.2011, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee työnteon kieltämistä sairaalan synnytyssaleissa, vastasyntyneiden teho-osastolla sekä muutamilla muilla osastoilla. Jos käyttökielto tulee voimaan, se alkaa 9.1. 2012. Aluehallintovirasto harkitsee 110 000 euron uhkasakkoa kiellon noudattamatta jättämisestä.

"Touko-kesäkuussa tehdyissä työsuojelutarkastuksissa kävi ilmi, että näissä tiloissa työskentely aiheuttaa työntekijöille sietämättömän terveysriskin. Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä kehotettiin jo silloin järjestämään korvaavat työtilat tai muulla tavoin huolehtimaan siitä, että altistuminen epäterveelliselle sisäilmalle loppuu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti