Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

4. syyskuuta 2011

Sisäilmaongelmien aiheuttamia oireita ja sairauksia

kuva täältä
Asumisterveysliitto Aste ry:n esitteessä Terve ja puhdas koti luetellaan yleisemmiksi oireiksi äänen käheys, nenän tukkoisuus ja nuhaoireet, ihon ja silmien punoitus, silmien, nielun ja nenän kutina ja kirvely sekä aivastelu. Alempien hengitysteiden oireita ovat kuiva yskä, limannousu keuhkoista ja hengenahdistus ja vinkuna. Väsymys, päänsärky, kuumeilu, pahoinvointi, huimaus, veriyskä, hengityskipu ja lihas- ja nivelkipu ovat mahdollisia.

Hyvä Terveys -lehden maaliskuun 2007 numerossa luetellaan homealtistuksen aiheuttamia oireita, jotka on luokiteltu ärsytysoireisiin, infektiosairauksiin, allergiasairauksiin ja myrkytysoireisiin. Ärsytysoireet (silmien kirvely, päänsärky, nenän tukkoisuus jne.) loppuvat altistuksen loputtua, kuten yleensä myös infektiosairaudet (toistuvat flunssat, poskiontelo- välikorva- ja keuhkoputkitulehdukset). Sen sijaan allergiasairaudet ovat usein elinikäisiä, vaikka jonkin verran nekin voivat lieventyä. Astma, allerginen nuha, homepölykeuhko, allerginen sidekalvotulehdus ja joskus vatsaoireet ovat tällaisia. Myrkytysoireiden pysyvistä seurauksista ei olla yhtä mieltä. Osa on ehkä peruuttamattomia, osa taas lievenee tai häviää altistuksen loputtua.

Kari Ojala luettelee puolestaan Huono talo hyvään hintaan -kirjassaan tyypillisiä homeoireita, joita ovat mm. hengenahdistus, yskä, kuume, päänsärky, polttavat kivut, ihon punoitus, ihottuma, suolisto-oireet ja neurologiset oireet.  

Tuula Putuksen Home ja terveys -kirjassa kerrotaan sisäilmaoireiden riippuvan rakennuksen vaurion iästä ja mikrobikannasta. Vakavimmat yleisoireet, kuten neurologiset, kudos- ja elinvauriot ja autoimmuunitaudit ilmaantuvat yleensä vuosikausien altistumisen jälkeen. Pitkällä aikavälillä myös ulkoilman homeet voivat aiheuttaa oireita. "Joissakin vauriokohteissa on todettu harvinaisten sairauksien ryvästymiä ja potilaiden selittämättömiä kuolemantapauksia."


"Kaikki eivät sairastu, mutta kuka tahansa voi sairastua" Tuula Putus

Putus kertoo HS:ssä 28.11.2005, että usein oireilija syyllistetään, häntä pidetään luulosairaana ja lääkäri voi antaa lähetteen psykiatrille. Kyse on kuitenkin siitä, että elimistön puolustusmekanismi yliampuu ja on koko ajan pörhöllänsä.

Inspector Secin nettisivuilla on tietoa mm. homeiden tuottamien toksiinien vaikutuksista:

Aspergillus-sienisuvun toksiineista esim. Aspergillus niger tuottaa malformiini-yhdisteitä, jotka aiheuttavat verenvuotoja ruoansulatuselimistössä ja maksa- ja munuaisvaurioita. Aspergillus fumigatuksen tuottamat yhdisteet aiheuttavat vapinaa. Aspergillus versicolor on melko yleinen kosteusvaurioissa ja sen tuottaman aflatoksiinin vuosien hengitysaltistus voi lisätä maksa-, keuhko- ja virtsateiden syöpien riskiä.

Fusarium-lajit ovat yleisiä kosteusvauriokohteissa ja ne voivat tuottaa toksiineja, jotka ärsyttävät ihoa ja limakalvoja. Stachybotrus chartarumin itiöiden on todistettu olevan myrkyllisiä. Hiirikokeissa itiöt aiheuttivat keuhkoissa solujen joukkokuolemaa ja jopa eläinten kuoleman homekannan toksisuudesta ja itiöiden määrästä riippuen. Pienemmät määrät aiheuttivat verenvuoroa keuhkoissa.

Keskushermoston tiedetään olevan herkimpiä kudoksia puutteelliselle soluhengitykselle. Mitokondriovauriot voivat ilmetä mm. henkisen suorituskyvyn laskuna ja kuulovammoina. Bakteerin tuottaman Valinomysiini-toksiinin on havaittu aiheuttavan apoptoosia, ja eräiden tutkimusten mukaan yksi dementian syntymekanismeista saattaa käynnistyä hermosolujen apoptoosista.

Mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salosen tutkimusten mukaan:

-infektiotaudit voivat johtua solujen liikkumiselinten lamaantumisesta, mikä estää keuhkoputkien puhtaanapidon ja altistaa siten infektioille
-patologinen väsymys voi selittyä solujen energiataloudelle tärkeän ATP:n (yhdiste) tuotannon vähentymisellä tai glukoosin kohonneella kulutuksella elimistössä.
-Lihaskivut voivat puolestaan johtua siitä, että mitokondrioiden lakatessa toimimasta, osa lihaksista alkaa hajottaa sokeria ja sydänlihas alkaa käyttämään kreatiinifosfaattia.
-Päänsärky selittynee glutamaatin (aminohappo) aineenvaihdunnan pysähtymisellä.
(M.S-S., Koulutusmateriaali 20.1.2011, HY, sivu 21-22)

Homepakolaisten sivuilla on listattu lisää erilaisia oireita. 

1 kommentti:

 1. Työskentelin tiloissa jossa muovimatot liimattu märän betonin päälle(1991)pesuhuoneiden kallistukset väärinpäin,vesi valuu huoneisiin ja käytäville,korjattu vasta (2009-)muovimatoista pistävä haju,joka yöaikaa pahimmillaan 22-06,jolloin ilmastointi puoliteholla.lisäksi osastolla kosteus,home ja sisäilma ongelmaa,kaikki samat jotka käy esille ISS.n tutkimuksissa 2005 ja TTL. tutkimuksessa selviää vasta 1.12.2011.
  http://www.ksshp.fi/Public/default.aspx?contentid=34526&nodeid=6459
  Kaikissa työskentely/kokeilupisteissa välitön korjastarve,vaikka osaa jo korjattukin.

  Lisäksi muissa työtiloissa joissa työskentelin oli PAH-yhdisteitä.mineraalivillakuituja,kivivillakuituja,sädesientä ja kaikkea indikaattosihomeita,
  tiloissa työskentelin 1992-2006,oireet alkoivat heti,ja astma todettu 1997,ja suositeltiin puhdasta työtilaa,tupakoinnin olin lopettanut 1993,erittäin hyväkuntoinen nuorimies.

  Astma,krooninen kurkunpäätulehdus,käheys,joka ei parane,silmäoireet,nenäoireet jatkuvat kokoajan vaikka olen lopettanut työt.

  TTL.n Teema johtaja Reijulan mukaan oireet eivät johdu työtiloista vaan tupakanpoltosta,
  sai todistaja palkkoita n6000 euroa ex-työnantajaltani(2009ja-11),kun taas TTL.n erikoistutkija FM.n Laitisen mukaan oireet johtuvat juuri sisäilmasta työpaikoilla,ei tupakanpoltosta,jonka olin jo lopettanut paljon ennen oireiden alkamista.käräjillä ja hovissa hävisin ja anon valituslupaa KKO.lta.

  Näin nyky-Suomessa toimitaan.

  VastaaPoista