Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

1. heinäkuuta 2011

Ennakkotapaus: oikeus tuomitsi myyjän lisäksi kuntotarkastajan ja välittäjän

Moni talo päältä kaunis...

Savon Sanomat uutisoi 1.7.2011, että Lapinlahdelta omakotitalon ostanut perhe voitti käräjäoikeudessa kiistan kuntotarkastajaa ja myyjää vastaan. Talo arvioitiin myynti-ilmoituksessa hyväkuntoiseksi eikä kuntotarkastuksessakaan ilmennyt suuria puutteita. Heti muuton jälkeen perhe havaitsi talossa sokeritoukkia lisääntyvässä määrin, talon putket jäätyivät syksyllä ja ullakolla haisi siellä olevan viemäriputken takia. Lapset alkoivat sairastella ja saada hengenahdistusta. Terveystarkastaja laittoi talon käyttökieltoon.

Oikeudessa todettiin, että talon rakenteiden suunnittelua ei oltu tehty eikä esim. tiiviyteen oltu panostettu lainkaan. Seinästä löytyi näkyvää hometta sekä puuntuholaisen jälkiä. Osa terveiksi kehutuista hirsistä oli pelkkää puuteria. Välittäjä ja myyjä määrättiin maksamaan 260 000 euron kauppasumman ostajille ja kuntotarkastaja osallistumaan korvaukseen 25 000 eurolla. Myyjät joutuvat lisäksi maksamaan korvauksia n. 50 000 euroa. Häviäjät maksavat myös 30 000 euron oikeudenkäyntikulut. Ainakin kiinteistönvälitysfirma aikoo valittaa tuomiosta.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen pitää tapausta harvinaisena ennakkotapauksena, sillä yleensä välittäjää ja kuntotarkastajaa ei ole helppoa saada vastuuseen.

LISÄYS:

Iisalmen Sanomien mukaan korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Perheeltä meni oikeustaistelussa kolme vuotta. "Tulipahan nähdyksi, miten uskomattoman hidasta oikeuden rattaiden pyöriminen on. Siitä ei ollut iloa sen paremmin meille kuin vastapuolillekaan", perheenäiti kommentoi.

1 kommentti:

  1. Olikohan kysymyksessä kuntotarkastus vai kuntoarviointi. Molemmat on vähän huu-haata, mutt arviointi-sana sinällään kertoo jo kaiken. tulokset puhuvat puolestaan. Yleisesti ottaen ilman rakenteiden avaamista on vaikeaa, jopa mahdotonta päätellä mitään, ellei ole näkyvää homekasvustoa tai vierasta epätavanomaista hajua. Mittaukset puolestaan tehdään rakenteista, jopa ulkoseinän puolelta ja silloinkin on kysymys vaikuttaako - saako vaikuttaa - sisäilmaan ulkoseinän vieressä (sisäpuolella) olevat aineet. Puhumattakaan alapohjan alla olevat.

    VastaaPoista