Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

29. kesäkuuta 2011

"Hyvään lattiarakentamiseen ei nykyisillä normeilla päästä"

kuva: YLE/Matti Konttinen

YLE kertoo, että Tampereen teknillisen yliopiston professorin Matti Pentin mukaan hyvään ja riskittömään lattiarakentamiseen ei nykyisillä normeilla ja ohjeilla päästä, vaikka ongelma on ollut rakennusalalla tiedossa vuosia.

YLE kertoi 15.6.2011, että Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan liimatut lattiapinnoitteet joudutaan vaihtamaan.

"Lapin yliopiston tiedekunnassa on epäilty sisäilmahaittoja vuodesta 2010. Rakennus on uusi, sillä se on valmistunut vuonna 2006. Tänä kesänä valmistuneiden tutkimustulosten perusteella tilojen kaikki liimatut lattiapinnoitteet ovat kemiallisesti vauroituneita ja aiheuttavat haittaa sisäilmaan."

Pentin mukaan tiiviillä lattiapäällysteellä katetussa betonilattiassa on yleinen ongelma, että betoni on liian kosteaa maton ja maton liiman kestävyyden kannalta. Syynä voi olla rakennusaikainen kosteus tai alapohjan kostuminen normaalissa käytössä. Betoni tulisi kuivattaa erittäin tehokkaasti ja suunnitella niin, ettei kosteuspitoisuus nouse haitallisen korkealle. Kosteutta voi jäädä, vaikka mittaukset olisi tehty, Pentti sanoo.

Pentin mukaan TTY on tehnyt paljon tutkimuksia paremmasta kosteusrakentamisesta, mutta tiedonkulku rakennustyömaalle kestää liian kauan.

YLE uutisoi 20.6. myös lattioiden asentajien sairastuvan kemikaalipäästöjen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti