Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. kesäkuuta 2011

Kainuun keskussairaalan tiloissa työskennellään perunakellarin hajussa

kuva: Teijo Määttänen
Kainuun Sanomat kirjoittaa 23.6.2011 KAKS:n eli keskussairaalan vuonna 1969 rakennettujen rivitalojen sisäilmaongelmista. Patologian laboratoriossa haisee perunakellari. TTL löysi rakennuksesta vuonna 2009 kattovuodon aiheuttaman kosteusvaurion ja kaksi erilaista homesientä. C-talossa toimii myös mm. sairaalakoulu ja ihotautien poliklinikka. Henkilökunta joutuu odottamaan siirtoa toisiin tiloihin pahimmillaan vielä 1,5 vuotta, jos hätäratkaisua ei keksitä. Työntekijät odottavat innolla uudisrakennuksen valmistumista. Rakennustyöt alkavat syyskuussa.

Työntekijöiden oireiden aiheuttajaa on artikkelin mukaan vaikea todistaa. Yskä, kutiavat silmät, päänsärky ja jatkuva väsymys ovat oireita, jotka voivat johtua useista syistä. Laboratoriossa käsitellään mm. formaldehydiä  ja ksyleenia. (Vaikka oheisessa kuvassa näkyy naamari, eivät työntekijät halua sellaisissa työskennellä.) Laboratoriohoitaja kysyy, eikö olisi järkevämpää toimia nyt eikä vasta sitten, kun kaikilla on astma. Yhdellä työntekijällä jo sellainen on.

Sairaalainsinöörin mukaan syy haitallisissa tiloissa työskentelyyn on resurssipula. Hänen mielestään olisi järjetöntä lähteä evakkoon lyhyeksi ajaksi. Hän jättää vastuun korvaavien tilojen järjestämisestä henkilökunnalle.

Työsuojelusta kerrotaan, että työt voidaan keskeyttää vain, jos työntekijöitä uhkaa välitön vaara. Lehti ei tavoittanut lomailevaa työterveyslääkäriä kommentoimaan sitä, että työterveyshuoltoa on pyydetty tutkimaan tilojen terveyshaittavaikutusta. Vuonna 2009 terveysriski määriteltiin kohtalaiseksi. Artikkelin ohessa on kuva työsuojelupiirin huomautuksesta vuodelta 2009. Työnantaja sai kehotuksen toimittaa tiedot Pohjois-Suomen työsuojelupiirille siitä, miten työnantaja varmistaa, että työntekijät altistuvat mahdollisimman vähän formaldehydille ja homehaitoille.

Lehti kertoi 19.6., että purkutuomion saaneista A- ja B-taloista löytyi hometta ja Streptomyces-sädesientä, mutta hysteriaan ei ole syytä, kommentoi rakennusinsinööri. A-talo toimii vielä vuoden loppuun, kun taas tyhjennetty B-talo puretaan pikaisesti.

Tällaisten kommenttien jälkeen ei voi kuin sääliä Kainuun keskussairaalan työntekijöitä. Luulisi, että tällaisesta toiminnasta voisi jo tehdä kantelun aluehallintovirastoon tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Toivottavasti muuton koittaessa vanhoja välineitä ei sentään siirretä uusiin tiloihin oireiden jatkumisen varmistamiseksi. Kannattaa muistaa, että astma ei suinkaan ole pahin seuraus hometalossa oleilusta. Nopealla aikataululla tehdyt uudisrakennukset eivät myöskään merkitse automaattisesti käännettä parempaan: seinävillojen annetaan usein kastua ja betoni pinnoitetaan liian aikaisin, mistä seuraa sisäilmahaittoja. Näitä surullisia taloja ja tarinoita on jo aivan tarpeeksi. Työntekijöiden ei kannata alistua menettämään terveyttään.

3 kommenttia:

  1. Hei, missäs Keski-Pohjanmaan keskussairaalan oikeudenkäynnin tulos makaa? Lienee jo päätetty?

    VastaaPoista
  2. http://yle.fi/uutiset/homeoikeudenkaynnin_paatos_sairaala_ei_joudu_korvauksiin/6098816

    VastaaPoista
  3. http://yle.fi/uutiset/homeoikeudenkaynti_saa_jatkoa_hovissa/6185766

    VastaaPoista