Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

1. toukokuuta 2011

Suomalaisten asuntojen taso ja pientalon ostajan vakuutusturva

Taloussanomat kirjoitti 23.2.2011 suomalaisten asuntojen olevan EU:n huippua, mitä tulee kuivuuteen, valoisuuteen ja väljyyteen Eurostatin vertailun perusteella.

"Suomalaiskodeissa on vähemmän kattovuotoja ja muita kosteusongelmia kuin missään muussa vertailun maassa, sillä se on ongelma alle viidessä prosentissa asunnoista." Sisävessat ja suihkut ovat sen sijaan muissa Länsi-Euroopan maissa yleisempiä.
 
Jutun mukaan Suomessa liki puolet asuu omakotitaloissa ja kolmasosa kerrostaloasunnossa. Hometalkoiden toimenpideohjelmaan on poimittu ongelman laajuutta koskevia lukuja. Kerrostaloja on 56 000, joista 20-60 % on kosteusvaurioitunut joiltain osin. Erillisiä pientaloja Suomessa on n. miljoona, ja  eri arvioiden mukaan 30-80 %:ssa näistä on kosteusvaurio, ja 25 %:ssa on välitöntä korjaustarvetta. Ne ovat siis vain suuntaa antavia lukuja.

Talsan jutusta voi ehkä lähinnä päätellä, että muualla Euroopassa on vielä huonompi rakennustaso. Toisaalta me vietämme enemmän aikaa ikkunat kiinni pullotaloissamme. Terveyden kannalta modernit rakennusmateriaalit ja kosteusongelmat yhdistettynä huonoon ilmanvaihtoon antaa tuskin aihetta ylpeilylle.

Kosteus- ja hometalkoiden teettämän selvityksen mukaan muissa Pohjoismaissa talon ostajan tilanne on vakuutusten osalta parempi kuin Suomessa. Myös myyjä joutuu ottamaan Suomessa suuremman riskin. Suomessa 2 %:ssa talokaupoista on otettu vakuutus, Tanskassa 90 %:ssa, Norjassa 70 %:ssa ja Ruotsissa 35 %:ssa. Tanskassa omistajanvaihdosvakuutus suojaa sekä myyjää että ostajaa, ja kattaa mahdolliset piilevät viat ja puutteet. Se on ainoa Pohjoismaa, jossa kiinteistökaupan yhteydessä tehtävää kuntotarkastusta säädellään asetuksilla ja tarkastus tehdäänkin 99 %:ssa talokaupoista. Vain Suomessa ei ole edes tarjolla talon piilovirheiden varalta otettavia vakuutuksia ostajalle. 

EDIT:

Ilta-Sanomissa on 5.5.2011 juttu, jonka mukaan Huoneistokeskus tarjoaa palvelua, joka pienentää omakotitalon myyjän vastuuta talon huonosta kunnosta. Palvelun saa, kun maksaa Huoneistokeskukselle 6,675 %:n palkkion omakotitalon myyntihinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti