Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

1. toukokuuta 2011

Sana sanaa vastaan: joku fuskaa rakentamisessa

Kouvolan Sanomissa käsiteltiin 19.3.2011 rakentamisen huonoa laatua. Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kertoo rakennusyhtiöiden juristien pelottelevan virheistä reklamoivat ja velkaiset perheet hiljaisiksi. Riski hukata rahaa oikeusriidoissa ei houkuttele. Uusien asuntojen ongelmat työllistävät Kuluttajaliittoa entistä enemmän. Sarion mukaan rakentamisen pilkkominen tulee rakentajalle halvemmaksi, ja laadun alenemisen laskun maksaa ostaja.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kiistää Sarion väitteet. Osaurakat eivät hänen mukaansa ole rapauttaneet rakentamisen laatua, ja ne ovat tulleet jäädäkseen. Työmailla on vastaavat mestarit, hän huomauttaa. Pipatti pitää reklamoinnin määrää minimaalisena uudistuotannon volyymiin verrattuna. Reklamaatioiden määrä ei myöskään hänen mukaansa ole lisääntynyt.

Taloussanomat kertoi 6.3. Tuomo Niemisen uudesta asunnosta, josta löytyi 320 virhettä. Työmaan tarkkailija kertoi ongelmiin varhaisessa vaiheessa havahtuneelle Niemiselle, ettei aliurakoitsijaa kannata moittia, jottei tämä suutu ja työmaa pysähdy. Talon ikkunoita korjattiin 23 kertaa, mutta ne vuotavat sateella edelleen (2002 rakennettu talo). Makkarin ikkunanpuitteen mustat tahrat osoittautuivat Trichoderma-suvun homeeksi.

Niemisen asianajaja suositteli tavarantarkastajan hankkimista, sillä he suorittavat tarkastuksen Rakennustiedon RT-korttien ohjeistuksen mukaan. Virheitä löytyi satoja. Rakentajalla on 10 vuoden vastuu talosta, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta korjaukset eivät ole onnistuneet, Nieminen kertoo. Hän ei ole suostunut luovuttamaan, vaan kertoo käyttäneensä viiden vuoden ajan kaikki kesä- ja talvilomansa erilaisten isompien korjaustoimien valvomiseen. Kustannuksia on kertynyt tuhansia euroja. Ilman kotivakuutuksen oikeusturvavakuutusta hän olisi maksanut kaiken itse.

Osa juttua kommentoineista lukijoista ihmettelee, miksi asukas ei ottanut kaupanpurkutarjousta vastaan. Myyjä halusi varmasti päästä eroon hankalasta vaativasta asiakkaasta. Nieminen ei ehkä siinä vaiheessa tiennyt, miten vaikea taistelu olisi edessä, tai ehkä hän on sentyyppinen, että haluaa katsoa pelin loppuun asti: osa meistä haluaa uskoa oikeusvaltioon tai ainakin taistella sen puolesta. Heidän ansiostaan epäkohdat päätyvät julkisuuteen.

Toinen lukija kommentoi "Vuoden olin skanskalla ja ncc:eellä apupoikana pääkaupunkiseudulla molemmissa...ja hämmästelin suuresti sitä "puuhailua", moraalia, kiirettä jne...huh-huh mitä jälkeä välillä tuli. palovaahdot unohtu muutamasta paikasta. parvekeet meinas sortua. osa jengissä pikkuhiprakassa duunissa:) talouspäälikköitten palopuheet oli kaikken hauskimpia:)".



Ruotsalaisessa tv-ohjelmassa Fuskbyggarna autetaan surkeaa laatua tehneiden huijarirakentajien ahdinkoon saattamia ihmisiä ilmiantamalla huijarit ja etsimällä ammattitaitoisia remonttimiehiä. Huijarifirmojen edustajia myös kuvataan avoimesti ohjelmassa, jotta tulevilta uhreilta vältyttäisiin.

Suomessa on tehty tv-sarja Homeloukku, jossa kerrottiin hometalojen ostaneiden perheiden vaikeuksista saada oikeutta. Esiin tuli myös kuntotarkastusten epäluotettavuus.

Villa Painajainen -blogissa kerrotaan suomalaisen huijarirakentajan uhreiksi joutuneista omakotitalohankkeeseen lähteneistä.

Fuskbyggarna-ohjelman sivujen videoklipistä: lattian kaato on tehty väärin: suihkun vesi valuu  kohti kylppärin ovea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti