Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

5. toukokuuta 2011

Sairaalat ovat terveysriski -vai miten se meni?

© Samuli Lintula / Creative Commons

Turun yliopistollisen sairaalan homeinen
U-sairaala on vakava riski henkilökunnalle ja potilaille. Tarkastuksissa annettiin Hesarin mukaan talvella kolme korjauskehotusta, joiden mukaan asioiden tulisi olla (olisi pitänyt) kunnossa jo huhtikuun lopussa.


"Synnytysosastolla hoitajat näyttivät perjantaina kuinka esimerkiksi katto on vuotanut kolmesta paikasta ja vettä on kerätty niiden alle asetettuihin ämpäreihin. Käytävälle valuvia äitien suihkuvesiä puolestaan yritetään pysäyttää rullaamalla pyyheliinoista esteitä." (HS 19.2.2011) 

Vuonna 1968 valmistuneen sairaalan käyttö on tarkoitus lopettaa 2018, jonka jälkeen se on suunniteltu purkaa.

Turun Sanomat kertoi 18.4.2011, että puolet U-sairaalan henkilökunnasta oireilee viikoittain huonon ilmanvaihdon takia. Heillä on väsymystä, päänsärkyä ja hengitystieoireita tavallista enemmän. "Kyselyn tehnyt työterveyslääkäri Tuula Putus kertoo, että Tyksin tulos on huonompi kuin muissa sairaaloissa." Kätilöt ovat keränneet listaa työntekijöistä, jotka harkitsevat virkavapaalle jäämistä ja muun työn etsimistä.

Eilen 4.5. sama lehti kertoi, että U-sairaalan sisäilmaongelmiin pyydetään ulkopuolista neuvoa Työterveyslaitokselta. Lausunnon laatimista johtaa professori Kari Reijulla. Sairaanhoitopiirin omat asiantuntijat ovat erimielisiä korjauksen laajuudesta ja toteutustavoista.

U-sairaalan nykyisen korjaussuunnitelman mukaiset kosteuskorjaukset on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2013 loppuun mennessä. Korjaustyöt maksavat n. 2 miljoonaa euroa, jonka lisäksi tulee muuttokuluja ja tuotannon alentumisesta johtuvia tulonmenetyksiä.

Turhauttavaa, että 7 vuoden päästä (korjausten jälkeen 3 vuoden päästä) lopetettavaa selvästi surkeassa kunnossa olevaa rakennusta korjataan ja hukataan sekä aikaa, rahaa, että terveyttä. Julkisten rakennusten korjausten kilpailuttaminen johtaa myös todennäköisesti siihen, että halpa on huonoa lopputuloksen kannalta. Oma kysymyksensä on, kuinka pahasti vaurioituneita sairaaloita ja rakennuksia ylipäänsä kannattaa edes korjata, jos henkilöstökin on rakennuksessa työskennellyt vuosia, ja altistunut pienemmillekin pitoisuuksille oireilevaksi.

Erityisen hämmentävää homesairaaloiden kohdalla on se, että henkilökunnasta yleensä vain hoitajat ovat esillä sisäilmaongelmiin liittyen. Vauriot sairaaloissa ovat kuitenkin sen verran näkyviä ja oireet pahoja, että luulisi myös lääkäreiden oireilevan. MIKSI lääkärit eivät arvostetumpana ammattiryhmänä kasaa joukkojaan ja vaadi, että sairaalat rakennetaan kunnolla? Heidäthän on koulutettu suojelemaan terveyttä. Sisäilmaongelmien aiheuttaman sairastelun ymmärtäminen vaikuttaa muutenkin olevan ihmeen vaikea asia lääketieteen parissa.

EDIT:

U-sairaalassa on teknisten palveluiden käyttöpäällikön mukaan ainakin vuonna 2010 ollut 1-2 putkirikkoa viikossa. Putkistoa on rakennuksessa yhteensä kymmeniä kilometreja. Uskomatonta, että suojelupäällikkö sanoo, ettei kyse ole silti homepesästä. (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstölehti Hospitaali nro 5/2010) Ja Tyksin tekninen johtaja totesi Turun Sanomissa 14.12.2010, että "Vaarallista täällä ei kuitenkaan kenenkään kannalta ole". Miten tuollaisia väitteitä voidaan edes julkaista ilman että sanoja laitetaan niistä vastuuseen?kuvat: Hospitaali 5/2010 Esa Halsinaho


TYKS ei suinkaan ole ainoa homesairaala:

Kaupunginhallitus hyväksyi terkkarin tarjouspyynnön
(Koti-Karjala, 15.1.2011)

Kiteen terveyskeskuksessa on havaittu sisäilmaongelmia ja vuodeosaston tilat poistuvat käytöstä 31.1.2011. Terveyskeskuksen vastaanotto ja ensiapu joutuvat muuttamaan 30.9.2011 mennessä. Kaupunki saattaa hakea jatkoaikaa tilojen käytölle, mikäli uusien tilojen valmistuminen viivästyy.

Paavolan terveysaseman väki oireilee remontin jälkeenkin
(Etelä-Suomen Sanomat 27.1.2011)

Kosteusvaurioiden vuoksi täysremontoidun Lahden Paavolan terveyskeskuksen henkilökunta kärsii yhä sisäilmaongelmista. Lahden kaupungin avohoidon ylilääkärin Pekka Mattilan mukaan työntekijöillä on ollut poikkeuksellisen runsaasti eriasteisia hengitystieoireita. Mattilan mukaan syy on syytä tutkia. Yksi terveyskeskuksen toimistotila on asetettu kokonaan käyttökieltoon huonon sisäilman vuoksi. Remontti valmistui vuonna 2010, jolloin uusittiin mm. koko kosteusvaurioita kärsinyt julkisivu.

Paavolan terveysasema vaatii siivousta (Etelä-Suomen Sanomat 20.4. 2011)

Lahden Paavolan terveysaseman sisäilmaongelmat ovat osoittautuneet pelättyä lievemmiksi. Ramboll Analyticsin tutkimuksissa 12 huoneesta löytyi pieniä kosteusvaurioihin viittaavia pitoisuuksia säde- tai homesieniä. Tiloihin suositellaan perusteellista siivousta sekä sisäilman laadun seurantaa. Ongelmana ei ole rakennuksen siivouksen heikkous, vaan talossa käyvillä voi olla kotonaan merkittäviä kosteusongelmia ja he voivat tuoda hometta mukanaan.  (?!! toim.huom.)

Keskussairaalan sisäilmaongelmista oireita työntekijöille (Satakunnan Kansa, 9.3.2011)

Satakunnan keskussairaalassa on ollut ilmanvaihto-ongelmia jo pitkään. Satakunnan sairaanhoitopiirin työterveyslääkäri Katve Kontturi kertoo, että työterveyshuolto ei ole tilastoinut sisäilmaoireisia erikseen. Oireilevia on kehotettu ilmoittamaan oireistaan työterveyshuoltoon, ja näin on toiminut noin 50 henkilöä. Vanhan sairaalan ilmanvaihtoa on Kontturin mukaan pyritty parantamaan puhtaita suodattimia vaihtamalla ja ilmastointiputkistoja puhdistamalla.

Parakit sairaalan pihalle (Keskisuomalainen 16.3.2011)

Keski-Suomen keskussairaalan remontteihin on käytetty ja paljon rahaa, mutta osassa nykyisistä tiloista ei pysty olemaan sisäilmaongelmien takia. Siksi sairaalan pihalle saatetaan tilata parakkeja.

Huono sisäilma ja kosteus riesana Tammiharjun sairaalassa (Västra Nyland 2.4.2011) 

Raaseporin perusturvallisuuslautakunta päätti 31.3.2011 perua HUS:n kanssa tehdyn vuokrasopimuksen ensimmäisen kerroksen vuokraamisesta Tammiharjun sairaalan vanhalta puolelta geropsykiatriselle osastolle. Ongelmana ovat kerroksen sisäilma ja kosteus.

Sisäilmaongelma ajaa sairaalaväkeä parakkiin (Etelä-Saimaa 21.4.2011)

Osa Etelä-Karjalan keskussairaalan työntekijöistä siirtyy työskentelemään parakkitiloihin huonon sisäilman vuoksi. Tekninen johtaja Juhani Ahokas kertoo, että sisäilmaongelmaisia tiloja ei tyhjennetä kokonaan, vaan niistä lähtevät pääasiassa vain ne, jotka saavat oireita. Myös asiakkaat ovat valittaneet huonosta sisäilmasta.

Dagvården i Pargas inför stora utmaningar (Åbo Underrättelser 28.4.2011)

Houtskarin terveysasema saatetaan joutua sulkemaan kosteusvaurioiden vuoksi. Länsi-Turunmaan kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl kertoo, että terveysongelmien riski kasvaa päivittäin. Hän ehdottaa, että kaupunki rakentaisi kokonaan uuden terveysaseman ja vanha terveystalo suljettaisiin, sillä hinta olisi sama.

MTV3:n Kymmenen uutisissa oli 3.5.2011 juttua Meilahden sairaalan remontista. Vuoteen 2015 kestävä remontti on välttämätön kosteusongelmista kärsineelle rakennukselle. Sairaanhoitaja Laura Petlin kertoo, että potilaat ja henkilökunta ovat kärsineet mm. huonosta ilmanlaadusta.

Aiemmin on myös kuultu mm. Lastenklinikan ja OYSIN homeongelmista.


3 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! On vaikeata kun sairaalat joissa ihmisiä pitäisi hoitaa, voivatkin itsessään jo aiheuttaa oireita ja pahentaa sairauksia sekä pitkäaikaisessa altistuksessa myös aiheuttaa niitä. Ei tee mieli käydä sairaalassa, vaikka usein tarvetta olisikin.

    VastaaPoista
  2. Lisäksi Päijät-Hämeen Keskussairaalassa on ollut ja on hometta, korjausta ja uuden rakentamista...

    VastaaPoista
  3. Poliitikot kansan asiaa tulisi ajaa. Poliittisilla päätöksillä homeongelmia joko peitellään, tai muutetaan suuntaa joko parempaan tai huonompaan. Ongelma on jo sen verran suuri, vaikuttava taloudellisesti mittava, ja ollut jo pitempään tiedossa, jotta uskon että poliittiset päävökset ovat ratkaisu tähän. Toivon että tilanne ei ole se että juuri poliittisilla päätöksillä tilanne juuri onkin tällainen? terv.Yhteiskuntaamme pettynyt.

    VastaaPoista